Милиарди хора по целия свят се готвят днес отново да

...
Милиарди хора по целия свят се готвят днес отново да
Коментари Харесай

Светът се готви да посрещне втора Коледа в условията на пандемия

Милиарди хора по целия свят се готвят през днешния ден още веднъж да посрещнат Коледа в изискванията на коронавирусна пандемия и на разпространяването на разновидността Омикрон, който направи належащо въвеждането на нови ограничавания, съобщи Франс прес.

За втора поредна година коронавирусът помрачава празничната атмосфера по света, от Сидни до Севиля.

Във Витлеем, който очакваше поклонници за Рождество Христово, разочарованието е осезаемо. След съвсем цялостния локдаун предходната година, Израел още веднъж затвори границите. Въпреки това в Стария град на Витлеем бе проведено празнично шествие, което стартира към 9 ч. локално време, близо до храма " Рождество Христово ", на което място съгласно християнската традиция се е родил Христос.

В шествието участваха палестинци и чужденци, които обитават в Израел. Както и предходната година, в храма " Рождество Христово " празничното полунощно свещенодействие ще бъде извършено с присъединяване на дребен брой вярващи, както го изискват разпоредбите за битка с ковид.

Във Ватикана обичайна коледна меса ще бъде отслужена от папа Франциск в 19,30 ч. локално време в базиликата " Свети Петър ", а на следващия ден Светият отец ще насочи и обичайна си благословия Urbi et Orbi по случай Рождество Христово.

Коледните празненства в Нидерландия, Съединени американски щати и Испания ще минат под знака на коронавирусните ограничавания и анулацията на някои събития поради разпространяването на вируса. Въпреки това милиони американци се готвят да пътуват по време на празниците.

Заради повишаването на случаите на болест с ковид и появяването на по-разпространяващия се вид Омикрон, обичайното честване на Нова година на Таймс скуеър в Ню Йорк ще мине при затегнати правила - наложителни маски и понижен брой на присъстващите хора. Това заяви кметството на града, съобщи Франс прес.

Емблематичният миг на тържеството - спускането на кристалната топка и разпръскването на конфети - протече при празен площад предходната година поради пандемията. През ноември кметът на Ню Йорк Бил де Блазио даде обещание, че присъствено празненство тази година ще има, като ще се изисква документ за осъществена имунизация. Месец по-късно обаче проектите за тържеството се трансформират.

Сега площада ще може да се съберат до 15 000 души по отношение на нормалните 58 000 души. Освен това всички би трябвало да носят маски, макар че тържеството е на открито.

В сряда Ню Йорк регистрира рекордните 11 000 новозаразени, което слага под напън лечебните заведения както стана и напролет на 2020 година Заради нови случаи на болест редица заведения за хранене и театри трябваше да преустановят работа. А нюйоркският балет разгласи, че краткотрайно приключва представленията на " Лешникотрошачката ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР