Милиардерът Рупърт Мърдок може да купи дела в британската група

...
Милиардерът Рупърт Мърдок може да купи дела в британската група
Коментари Харесай

Великобритания поиска от Мърдок да продаде "Скай нюз", за да придобие групата "Скай"

Милиардерът Рупърт Мърдок може да купи каузи в английската група за платена телевизия " Скай " (Sky), който не има, само че единствено в случай че продаде канала " Скай нюз ". Това сподели министърът на културата Мат Ханкок, представен от Би Би Си и " Ройтерс ".

През декември 2016 година " Скай " изиска да придобие оставащите 61 % от " Скай " - група с активи в Европа и Азия, чиито канали имат публика стотици милиони фенове. ( " Туенти фърст сенчъри фокс " към този момент има 39%).

През януари английската организация за конкуренцията и пазарите разгласи, че предлагането на Мърдок не дава отговор на публичния интерес и няма да се отрази добре на медийната среда, нито на многообразието на гледните точки в публичния дневен ред. В момента обаче държавното управление не вижда проблем за медийната среда във Англия, в случай че " Туенти фърст сенчъри фокс " се съгласи на изискването.

Освен надзорен пакет в канала Sky News (който е единствено част от мрежата на " Скай ", само че чието основаване се счита за концепция на Мърдок) медийната империя на Мърдок във Англия включва вестници като " Сън ", " Таймс " и " Сънди таймс ". Пазарният им дял се прави оценка на към една трета от популацията на Англия - по-малък само от този на частната мрежа Ай Ти Ен и на публичния оператор Би Би Си.

С решението на Лондон договорката за " Скай " (компания, която предлагането на Мърдок оцени на 24 милиарда долара), навлиза в сложна фаза на конкуренция. Освен за " Фокс " групата съставлява интерес и за американския колос " Комкаст ", който през февруари предложи 31 милиарда $ за всички (включително притежаваните от " Фокс " ) нейни активи.

Освен това друга компания от Съединени американски щати, " Дисни ", към този момент разгласи договорка за 52 милиарда $ с " Фокс ", с цел да купи развлекателния ѝ бизнес - в това число каузи ѝ в " Скай ".

Бъдещето на " Скай нюз " повече от година е въпросителната в решението на кабинета. " Фокс " няколко пъти предложи да вземе ограничения, с цел да отбрани и финансира публицистичната самостоятелност на малкия екран, само че медийната централизация оставаше евентуален проблем за регулаторите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР