Милиардерът Илон Мъск тайно е разпоредил на инженерите си да

...
Милиардерът Илон Мъск тайно е разпоредил на инженерите си да
Коментари Харесай

Мъск е провалил украинска атака срещу руския флот край Крим, изключвайки Starlink

Милиардерът Илон Мъск скрито е разпоредил на инженерите си да изключат сателитната мрежа Starlink край крайбрежията на Крим през 2022 година, с цел да спре украинска офанзива против съветския флот.

Това излиза наяве от новата биография на Мъск, която журналистът Уолтър Айзъксън ще разгласява на 12 септември.

Според книгата, украинска безпилотна подводница с избухливи устройства се е доближавала до съветския флот, когато е изгубила сателитна връзка. Устройството се е върнало на брега без вреди.

Решението на Мъск е било провокирано от " изострен боязън, че Русия ще отговори на възможна украинска офанзива против Крим с нуклеарни оръжия ", написа CNN, като цитира биографията.

Това безпокойство било захранвано от диалозите на Мъск с висши съветски държавни чиновници, съгласно създателя на книгата.

" Как се въвлякох в тази война? ", споделя притежателят на мрежата SpaceX в изявлението си с Айзъксън. " Starlink не беше предопределен за потребление във войни. Целта му беше хората да могат да гледат Netflix или да учат онлайн и да вършат положителни, мирни неща, а не удари с дронове ", споделя още той.

Твърденията на Мъск звучат наивно или не напълно искрено, като се има поради, че компанията му неотдавна завоюва контракт от Пентагона за доставка на услугата Starlink за Украйна. Мрежата се употребява както за връзки в зони с прекратени връзки, по този начин и за задачите на бойните дейности.

SpaceX получаваше и пари по обособен контракт от организацията за задгранична помощ на Съединени американски щати и от частни донори, с цел да поддържа услугата в Украйна от началото на войната.

Официално Мъск твърдеше, че тази активност коства по 20 млн. $ на месец и заплашваше да я спре, тъй като не може да я поддържа с персонални средства.

Според биографичната книга - Мъск е разискал проблема със Starlink след прекъсването му при офанзивата до Крим със секретаря по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, началника на взаимното военно командване ген. Майк Мили и с посланика на Русия в Съединени американски щати.

Междувременно вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров се е обадил на Мъск, с цел да го моли да възвърне сателитните връзки на подводните дронове. Фьодоров му е описал и какви са качествата на бойните устройства, като го назовава " човек, който трансформира света посредством технологиите ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР