Милиардерът Илон Мъск, собственик на мрежата от спътници Starlink, е

...
Милиардерът Илон Мъск, собственик на мрежата от спътници Starlink, е
Коментари Харесай

Мъск изключил интернета на украинската армия при атака срещу Крим, за да не стане мини Пърл Харбър

Милиардерът Илон Мъск, притежател на мрежата от спътници Starlink, е изключил достъпа до нея за украинската войска по време на нейна интервенция с морски дронове против съветската база в Севастопол, Крим. Това споделя известният американски биограф Уолтър Айзъксън в новата си книга " Илън Мъск ", фрагмент от която разгласява " ".

В книгата си Айзъксън споделя по какъв начин Starlink изиграва значима роля за Украйна след началото на войната на 24 февруари, в това число за военните, и за приноса на компанията с даряването на хиляди устройства за свързване с мрежата.

Към септември обаче както Мъск, по този начин и военните водачи в Украйна и Съединени американски щати осъзнават сложността на връзките си.

" Една петъчна вечер през този месец, тъкмо откакто бях прекарал една седмица с Мъск, се бях върнал вкъщи в Ню Орлиънс и гледах футболен мач в остарялата ми гимназия. Телефонът ми стартира да вибрира със известия от Мъск ", пише Айзъксън.

" Беше в цялостен режим на типична за него обстановка на криза-герой-драма, този път разбираемо. Беше зародил рисков проблем и той вярваше, че има  опция това да докара до нуклеарна война - с частична отговорност на Starlink. Украинските военни се опитваха да нападат скрито съветския военноморски флот, основан в Севастопол в Крим, като изпратили шест дребни подводници с дронове, цялостни с експлозиви, и употребявали Starlink, с цел да ги насочат към задачата ", се споделя в биографията.

Въпреки че Мъск с наслада подкрепял Украйна, той считал, че е неразумно тя да стартира офанзива против Крим, който Русия анексира през 2014 година

" Той преди малко беше приказвал с съветския дипломат в Съединени американски щати. (В по-късни диалози с няколко други души той загатна, че е приказвал непосредствено с президента Владимир Путин, само че на мен сподели, че връзките му са минавали през посланика.) Посланикът категорично му беше споделил, че украинска офанзива против Крим ще докара до нуклеарен отговор. Мъск ми изясни доста в детайли, до момента в който го изслушвах по телефона, съветските закони и доктрини, които постановяват подобен отговор. "

След това Мъск персонално се заел със обстановката, тъй като считал, че потреблението на Starlink за офанзивата може да докара до злополука за света. Затова скрито споделил на инженерите си да изключат покритието в границите на 100 километра от брега на Крим. В резултат украинските дронове останали без връзка и морето ги изхвърлило на брега.

Когато украинските военни виждат, че Starlink е изключен в Крим и покрайнините му, Мъск получава трескави позвънявания и известия с молба да включи още веднъж покритието.

Милиардерът отказал да включи още веднъж покритието на Крим с аргумента, че Украйна " в този момент отива прекомерно надалеч и си навлича стратегическо проваляне ". Той разискал обстановката със съветника по националната сигурност на президента Байдън, Джейк Съливан, и се обадил на съветския дипломат, с цел да го увери, че Starlink се употребява единствено за отбранителни цели.

" Ако украинските офанзиви бяха съумели да потопят съветския флот, това щеше да е като мини Пърл Харбър и да докара до огромна ескалация, споделя Мъск. " Не искахме да бъдем част от това. "

Мъск се заел да помогне за намирането на завършек на войната в Украйна, като предложил кротичък проект, който включвал нови референдуми в Донбас и други следени от Русия райони, приемане на обстоятелството, че Крим е част от Русия, и гарантиране, че Украйна ще остане " неутрална " страна, вместо да стане част от НАТО.

Президентът Володимир Зеленски пуска анкета в " Туитър " кой Мъск харесват хората повече: " Този, който поддържа Украйна ", или " Този, който поддържа Русия ".

" Разходите на SpaceX за активиране и поддръжка на Starlink в Украйна досега са 80 млн. $ ", написал той в отговор на въпроса на Зеленски. " Подкрепата ни за Русия е 0 $. Очевидно е, че ние сме за Украйна ". Но по-късно добавил: " Опитът да си върнете Крим ще докара до всеобща гибел, евентуално ще се провали и ще рискува нуклеарна война. Това би било извънредно за Украйна и за Земята ".

В началото на октомври Мъск разширил рестриктивните мерки си върху потреблението на Starlink за нападателни интервенции, като деактивира част от покритието му в следените от Русия райони в Южна и Източна Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР