Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на Twitter за

...
Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на Twitter за
Коментари Харесай

Мъск придоби Twitter за 44 млрд. долара

Милиардерът Илон Мъск подписа договорка за придобиване на Twitter за почти 44 милиарда $, заяви Асошиейтед прес.

Той се споразумя с управителния съвет на компанията, притежател на една от най-влиятелните обществени мрежи в света, за цена от 54,20 $ за акция. Twitter ще стане частна компания, която няма да се търгува на фондовата борса, съобщи Франс прес.

Така най-богатият човек в света става притежател на платформата, която разгласи, че желае да придобие преди по-малко от две седмици, макар първичната опозиция на управителния съвет.

  " Свободното слово е основата на една функционираща народна власт, а Twitter е цифровият градски площад, където се дебатират значимите въпроси за бъдещето на обществото ", се споделя в изказване на Мъск.

Акциите на компанията на Нюйоркската фондова борса стопираха да се търгуват малко преди публикуването на изказването. Те доближиха близо 52 $, като усилиха цената си с над 6 на 100 към 17 ч. по Гринуич поради слуховете в американската преса за идно придобиване на компанията от Мъск.

Конгресмени от Републиканската партия в Съединени американски щати приветстваха новината, че Мъск е купил Twitter, а техни сътрудници от Демократическата партия осъдиха договорката като " рискова за демокрацията ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Консерватори неведнъж са упреквали Twitter, че заглушава гласовете на хората с десни възгледи. Те приветстваха вероятността за по-малко надзор под управлението на Мъск, който в предишното е подлагал на критика работата на модераторите в Twitter. " Свободното слово се завръща ", написа в Twitter конгресменът републиканец Джим Джордан. " Надявам се, че Илон Мъск ще помогне да се лимитират огромните софтуерни компании в цензурирането на консуматори с друга позиция ", сподели сенаторката републиканка Марша Блакбърн.

На фона на опасения от страна на правозащитници, че договорката може да докара до безграничен поток от тирада на омразата, народни представители от Демократическата партия приканиха за повече отчетност. Сенаторката Елизабет Уорън съобщи, че придобиването на Twitter от Мъск е " рисково за нашата народна власт ". " Милиардери като Илон Мъск играят по разнообразни правила от всички останали, като натрупат власт в своя лична полза. Нуждаем се от налог върху благосъстоянието и солидни правила, с цел да търсим отчетност от страна на огромните софтуерни компании ", добави тя.

Говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли да разяснява непосредствено договорката, само че сподели: " Президентът отдавана приказва за безпокойството си от силата на обществените мрежи, включително Twitter и други, да популяризират дезинформация ".

Междувременно някогашният американски президент Доналд Тръмп изключи опцията да се върне в Twиtter откъдето бе пропъден през януари 2021 година, макар смяната в собствеността на платформата, съобщи Франс прес.

" Няма да вървя в Twitter, оставам в Truth, съобщи той в ефира на американската телевизия " Фокс нюз ". Експрезидентът има поради обществената мрежа, която започва през февруари като опция на Фейсбук, Twitter и Youtube.

" Надявам се Илон да купи Twitter, тъй като ще направи усъвършенствания. Той е положително момче, само че ще остана в Truth, повтори Тръмп.

Twitter изтри профила на Тръмп на 8 януари 2021 година, следван от близо 89 милиона клиенти. Причината бе осъщественият два дни по-рано взлом против Катитолия във Вашингтон, осъществен от негови последователи. Twitter стимулира решението си с това, че има риск Тръмп да употребява профила си, с цел да призове към още принуждение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР