Милиардерът Илон Мъск даде начало на дългоочаквания си стартъп за

...
Милиардерът Илон Мъск даде начало на дългоочаквания си стартъп за
Коментари Харесай

Ръкавицата на OpenAI е хвърлена: Мъск обяви старта на компанията за изкуствен интелект xAI

Милиардерът Илон Мъск даде начало на дълго чакания си стартъп за изкуствен интелект, с който публично хвърли ръкавицата на OpenAI и неговия нашумял ChatGPT. Предприемачът разгласи основаването на компанията xAI, с която ще опита да сътвори опция на известния чатбот. Това ще опита да направи с екип от инженери, привлечени от други огромни американски софтуерни компании.

Стартъпът ще бъде управителен от Мъск, който към този момент е основен изпълнителен шеф на производителя на електрически автомобили Tesla, основен изпълнителен шеф на компанията за изстрелване на ракети SpaceX и притежател на Twitter. Наред с всичко това, стои и зад компанията за подземни тунели The Boring Company и тази за имплатиране на мъзъчни чипове Neuralink.

Новото начинание xAI идва в отговор на апелите на милиардера, че развиването на изкуствения разсъдък би трябвало да бъде спряно, до момента в който секторът не бъде контролиран. Мъск нееднократно е изразявал угриженост по отношение на капацитета на AI да „ унищожи цивилизацията “.

Плана си създаване на по-безопасни AI технологии Мъск показа по време на събитие в Twitter Spaces в сряда вечерта. Той изясни, че вместо целеустремено да програмира морала в своя изкуствен интелект, xAI ще се стреми да сътвори „ оптимално любопитен “ инструмент.

„ Ако той се опита да разбере същинската природа на Вселената, това в действителност е най-хубавото, което мога да измисля от позиция на сигурността на AI “, сподели Мъск. „ Мисля, че той ще бъде прочовешки от позиция на това, че човечеството е просто доста по-интересно от не-човечеството. “

Мъск също по този начин предвижда, че така наречен свръхинтелигентен изкуствен интелект, който ще изпревари човешкия разум, ще се появи след пет или шест години.

Предприемачът в действителност е измежду съоснователите на OpenAI, към която в този момент той не пести рецензиите си. Компанията, която стои зад ChatGPT, бе стартирана през 2015 година, а Мъск се отдръпна от борда ѝ през 2018 година Междувременно вложител в сдружението е колосът Microsoft.

В екипа на xAI личат имена като Игор Бабушкин, някогашен инженер в DeepMind на Гугъл, Тони Ву, също работил за Гугъл, Кристиан Сегеди, теоретичен чиновник още веднъж в Google; и Грег Янг, който преди този момент е работил в Microsoft.

През март Мъск записва компания на име X.AI Corp в Невада. В документите той посочен като единствен шеф, а Джаред Бърчъл – като секретар.

През април Мъск съобщи, че ще пусне или оптимално търсещ истината изкуствен интелект, който да се конкурира с Bard на Гугъл и Bing AI на Microsoft. И който ще се пробва да разбере естеството на Вселената.

Генеративният изкуствен интелект притегли вниманието с стартирането на известния чатбот ChatGPT от OpenAI през ноември предходната година, преди лансирането на Bard и Bing AI.

Новата компания на Мъск е обособена от X Corp, само че ще работи в тясно съдействие с Twitter, Tesla и други сдружения, съгласно уеб страницата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР