Милиардерът Джеф Безос напусна поста главен изпълнителен директор на онлайн

...
Милиардерът Джеф Безос напусна поста главен изпълнителен директор на онлайн
Коментари Харесай

Наследникът на Джеф Безос: Акула, която надушва кръв от 160 км (СНИМКА)

Милиардерът Джеф Безос напусна поста основен изпълнителен шеф на онлайн колоса „ Амазон “ (Amazon) на 27-ия рожден ден на компанията – 5 юли 2021-а, написа Дир.бг. Неговото място зае „ ветеранът “ в компанията, прочут като „ сянката на Безос “ – Анди Джаси. С какво „ завещание “ обаче ще би трябвало да се оправи Джаси и какъв метод от него чакат анализаторите?

Аналитичен, напорист и захласнат от детайлите

Бивш чиновник на „ Амазон “ разказва Анди Джаси пред Business Insider като: „ Лидер с голямо доверие в екипа си. Трябва обаче да сте готови за всяка среща с него и то на най-високо равнище. Той е акула, която надушва капка кръв на 100 благи “ (около 160 км).

Допълнително доказателство за вниманието му към детайла е желанието му персонално да утвърждава всяко известие на компанията към медиите.

Според анализаторите фактът, че новият изпълнителен шеф не е необятно прочут, отвън кръговете на Силициевата котловина ще работи в интерес на „ Aмазон “.

 Наследникът на Джеф Безос: Акула, която надушва кръв от 160 км (СНИМКА) Анди Джаси

„ Анди ще съставлява компанията, когато Конгресът или други институции се обадят и изискат от него отговори на съществени въпроси “, сподели Джон Росман, изпълнителен шеф на „ Aмазон “ при започване на 2000-та и създател на „ The Amazon Way “, представен от CNBC.

„ Може би по някакъв метод, това че не е създател на компанията, ще му помогне да бъде още по-ефективен в тези разговори “, добавя Росман.

„ Наследството “

Джаси поема управлението на компания на стойност 1,7 трилиона $, която съумя извънредно сполучливо да се възползва пандемията. Нарастващата „ взаимозависимост “ от онлайн извършването на покупки утрои облагите си на „ Амазон “ и през първото тримесечие на 2021-а те минаха 100 милиарда $.

Лоша известност

Рекордните доходи обаче са единствено едната страна на монетата. В последно време „ Амазон “, който е измежду най-големите частни работодатели в света (по данни на професионалната обществена мрежа LinkedIn компанията има 672,5 хиляди чиновници по света) има съществени проблеми.

„ Aмазон “ се проверява от антитръстовите регулатори в Съединени американски щати и в чужбина. В края на предходната година Европейската комисия упрекна американския колос в онлайн търговията в нарушение на европейските правила за конкуренцията на онлайн пазара на дребно. Според Брюксел компанията се е възползвала от данните на самостоятелни търговци на дребно, употребяващи нейния уебсайт.

Компанията е изправена и пред напън от институциите, които споделят, че би трябвало да се концентрира върху това да бъде по-добър „ корпоративен жител “.

Над 400 законодатели от 34 страни подписаха писмо до Джеф Безос. Те поддържаха акцията „ Амазон “ да си заплати “, чиито основатели настояват, че софтуерният колос „ заобикаля и подценява дълга си към служащите, обществото и планетата “.
Синдикатите желаеха компанията да преразгледа някои условия в договорите на чиновниците като натовареност, работни смени, условия по договорите, ваучери за храна, бонуси, обвързани с резултатите, и вдишване на разноски за пътувания. Профсъюзите настояха и да бъдат понижени работните часове на водачите в логистиката.

На този декор Американският щат Ню Йорк стартира дело против онлайн търговеца, потвърждавайки, че компанията не е осигурила безвредна среда на служащите си на фона на пандемията от Ковид-19.

Главният прокурор на щата Летиша Джеймс заведе делото броени дни, откакто „ Амазон “ се опита да попречи на процеса, започвайки дело против самата Джеймс за превишаване на пълномощията.

Прокурорката стартира следствие против компанията през март след недоволства от незадоволителни защитни ограничения за отбрана на чиновниците от ковид в два склада на територията на Ню Йорк, в които работят общо над 5000 души. Към този миг Ню Йорк бе епицентърът на епидемията в Съединени американски щати.

Разследването откри доказателства, че ограниченията на „ Амазон “ са били в нарушавания на щатското законодателство във връзка с протоколите за разчистване и стерилизация, следене на контактите и предоставяне на опция на чиновниците да се защищават от риска от зараза.

Компанията отбрани практиките си с изказване, че е наела специалисти, които да я поучават.

Разследването на прокуратурата се разрасна и обхвана и въпроса дали „ Амазон “ не е уволнил нелегално или санкционирал дисциплинарно чиновници, които са съобщили за евентуалните проблеми с сигурността на работещите.

Именно Джаси е виновен за „ блокирането “ на обществената мрежа Parler поради апели протестите против Капитолия да продължат от хората на Доналд Тръмп през януари. Решението, взето по време на едно от емблематичните съвещания на компанията, известни с името „ Чоп “. Като цяло този ход да бе приветстван от критиците на софтуерната промишленост, само че множеството изтълкуваха решението като доказателство за голямата мощност на огромните платформени компании.

Спортен почитател

За персоналния живот на новия изпълнителен шеф на „ Амазон “ се знае на първо място, че е разпален състезателен почитател. Той има огромен състезателен бар в къщата си и е миноритарен притежател на американския тим по хокей „ Сиатъл Кракен “.

Джаси, е родом от Ню Йорк, само че живее със брачната половинка си и двете си деца в Сиатъл, където е и седалището на „ Амазон “.

Въпреки че в този момент наследява Безос като началник на „ Амазон “ – във връзка с благосъстоянието, Джаси към момента е надалеч от някогашния си ментор – положението му се прави оценка на към 377 милиона щатски $.

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР