Милиардерът Бил Гейтс заяви, че изкуственият интелект ще направи 3-дневната

...
Милиардерът Бил Гейтс заяви, че изкуственият интелект ще направи 3-дневната
Коментари Харесай

Бил Гейтс зарадва всички работещи с тази новина за AI

Милиардерът Бил Гейтс съобщи, че изкуственият разсъдък ще направи 3-дневната работна седмица действителност за милиони хора, съобщи Dir.bg.

" В кратковременен проект повишението на продуктивността, което получавате от AI, е доста вълнуваща ", сподели Гейтс в подкаста " What Now? " на Тревър Ноа.

" Ако в последна сметка получите общество, в което би трябвало да работите единствено три дни в седмицата, това евентуално ще е нещо много положително. Ако освободите човешкия труд, можете да имате повече време за помощ на възрастните или за развиване на децата, а в свободните си дни ще може да се развивате пълноценно ", показва Гейтс.

Той не е първият софтуерен водач и милиардер, който предвижда, че изкуственият разсъдък ще трансформира 5-дневната работна седмица в отживялост.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Джейми Даймън неотдавна съобщи, че идващото потомство служащи ще има единствено 3,5-дневна работна седмица и " ще доживее до 100 годишна възраст " поради това.

Илон Мъск стига по-далеч в прогнозите си и споделя, че AI ще изкорени нуждата от работа въобще и ще сътвори " висок повсеместен приход " за всеки.

" Можете да имате работа, в случай че желаете да я имате за персонално наслаждение. Но изкуственият разсъдък ще може да направи всичко ", сподели Мъск на английския министър председател Риши Сунак по време на срещата на върха за сигурност на AI.

В същото време капиталовата банка Goldman Sachs пресметна, че AI може да размени 300 милиона работни места на цялостен работен ден в международен мащаб през идващите години.

Главният изпълнителен шеф на IBM Арвинд Кришна предвижда, че " работни места на белите якички " първо ще бъдат автоматизирани, само че прибавя, че това не значи, че хората ще останат без работа.

" Хората бъркат. През 1995 година никой не е предполагал, че ще има пет милиона уеб дизайнери, само че през днешния ден има ", сподели Кришна.

Създателят на America`s Got Talent Саймън Коуел неотдавна разкри, че е спрял да работи в петък, тъй като е " безсмислено ", а огромни работодатели като Samsung започнаха да дават на чиновниците си по един петък отпуск всеки месец.

Исландия също опитва с въвеждането на 4-дневна работна седмица и тя е алтернатива за доста от работещите в страната.

По същия метод през 2021 година годишните насоки за икономическа политика на японското държавно управление включват рекомендация фирмите да оставят чиновниците да изберат четиридневна работна седмица.

Съществуват и негативни образци. Суумит Шах, основен изпълнителен шеф на индийския онлайн магазин Duukan уволни 90% от чиновниците си, заменяйки ги с изкуствен интелект. По думите му е било " безумно " да не редуцира служащите си и да не усили неведнъж персоналните си облаги.

Работодателите, които гледат на AI като способ да усилят личните си облаги обаче мислят краткосрочно. Масовите уволнения не са методът за реализиране на постоянна стопанска система. Хората без заплати в последна сметка нямат огромна покупателна дарба. По този метод икономическият бумеранг се връща и удря ползите на фирмите, заменили хората с AI. Поради тази причина надали ще забележим съкращения на стотици милиони служащи, поради революцията в изкуствения разсъдък, настояват икономисти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР