Милиарден Китай е запознат в детайли къде се намира едно

...
Милиарден Китай е запознат в детайли къде се намира едно
Коментари Харесай

Китайците знаят къде е Момчиловци заради млякото

Милиарден Китай е осведомен в елементи къде се намира едно родопско село - Момчиловци. Заслугата е на киселото мляко, което се оказва най-големият дипломат на Родопите и България по света.

През 2008 година за първи път китайската компания " Брайт Дейъри " идва с делегация в Момчиловци, привлечена от задълбочено проучване за зоните на дългоденствие в света. От 2009 година стартира историята на новото многомилиардно произвеждане на компанията в Шанхай на кисело мляко " Момчиловци ". Според експертите на компанията факторите, на които се дължи положителното здраве и дълголетието на родопчани, са точно потребните свойства на киселото мляко и естествените дадености на Родопа планина.

Така съдействието на родопското село с Китай става непрекъснато от 2012 година, с цел да докара до основаването на Фестивала на киселото мляко, който единствено пандемията съумя да спре, и то краткотрайно. Преди нея няколко години подред Момчиловци посрещаше внушителни китайски делегации и събираше хиляди на тридневни обилни събития. Ползата за селото най-много е в голямата реклама, няма китаец, който да не знае за Момчиловци, сподели кметицата Сийка Суркова. Тя е уверена, че това не е инцидентно, защото цялата история на Момчиловци е обвързвана с превъзмогване на границите от локалните с твърдоглавие и религия.

По стъпките на вярата в Момчиловци вървят всяка година стотици туристи поради църквата " Св. св. Константин и Елена " и 28-те параклиса. Според локалния отец Николай няма друго място в България, което за малко повече от 100 години да е построило толкоз доста дребни храмове на калпак. Най-отдалеченият параклис е на 30 км, най-старият " Св. Георги Победоносец " е на 12 км, а последният издигнат е " Свети Андрей ". Всички се поддържат от локалните семейства, сдружения и именици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР