Мили казва, че военните не полагат клетва пред „желан диктатор“ в очевидно замахване срещу Тръмп

...
В пламенна и на моменти яростна реч напускащият Обединените началници
Коментари Харесай

В пламенна и на моменти яростна реч напускащият Обединените началници ген. Марк Мили предизвикателно обяви, че американската армия не полага клетва пред „желан диктатор“.

Това беше горчив и остър удар, който изглеждаше безпогрешно насочен към бившия президент Доналд Тръмп, който през последните дни обвини Мили в „предателство“ и предложи той да бъде осъден на смърт заради поведението му около кандидатурата на Тръмп през 2021 г. да остане на поста въпреки загуба на президентските избори.

„Ние сме уникални сред военните в света“, каза Мили. „Ние не полагаме клетва към държава, не полагаме клетва към племе, не полагаме клетва към религия. Ние не полагаме клетва пред крал, кралица, тиранин или диктатор.

„И ние не полагаме клетва пред кандидат-диктатор“, изплю той. „Полагаме клетва пред Конституцията и полагаме клетва пред идеята, която е Америка – и сме готови да умрем, за да я защитим.“

САЩ Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете (CJCS) Марк Мили присъства на церемонията по полагане на венци и честване на Националния мемориален ден в Националното гробище Арлингтън, Вашингтон, САЩ, 29 май 2023 г. REUTERS/Бони Кеш Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ (CJCS) Марк Мили присъства на церемонията по полагане на венци и отбелязване на Националния мемориален ден в Националното гробище Арлингтън, Вашингтон, САЩ, 29 май 2023 г. REUTERS/Bonnie Cash Бони Кеш/Ройтерс

Въпреки че беше назначен от Тръмп през 2018 г., Мили по много начини се бореше с бившия президент от лятото на 2020 г., когато Мили се появи за кратко заедно с Тръмп, докато той ходеше до църква извън площад Лафайет за снимка по време на Джордж Флойд протестира. Мили, който беше в униформа, по-късно се извини публично за „създаване на представа за военните, участващи във вътрешната политика“. Извинението възмути Тръмп.

Имаше и други моменти, когато коментарите на Мили бяха в пряко противоречие с бившия президент. През лятото на 2020 г. той подкрепи усилията за преименуване на армейските бази, кръстени на генерали от Конфедерацията, и свидетелства пред Конгреса, че лидерите на Конфедерацията са извършили „предателство“.

Мили също така предприе редица извънредни действия около атаката на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ, за да се предпази от това, от което се опасяваше, че са по-странните инстинкти на Тръмп, както и от общия хаос в момента.

Два дни след атаката срещу Капитолия, Мили – загрижен, че Тръмп „е изпаднал в сериозен умствен упадък“ и може да „се измами“ – инструктира висши оперативни офицери от Националния военен команден център да не приемат заповеди от никого, освен ако той не е замесен , според книгата на Боб Удуърд и Робърт Коста „Опасност“.

Мили също направи спорно телефонно обаждане в дните след атаката, за да увери Пекин, че Съединените щати са стабилни и че не обмислят военен удар срещу Китай. Оттогава Тръмп и неговите съюзници се опитват да представят този призив, който беше отправен в координация със служители на администрацията на Тръмп в Пентагона, като Мили, който заговорничи да помогне на китайците в случай на конфликт.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР