Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, проведе среща днес

...
Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, проведе среща днес
Коментари Харесай

Министърът на иновациите и растежа проведе среща с представители на бизнеса в Габрово

Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа, организира среща през днешния ден с представители на бизнеса в Габрово в Заседателната зала на Технологичния парк към Технически университет - Габрово.

В нея се включиха и регионалният шеф на област Габрово Мария Башева, кметът на Община Габрово Таня Христова и ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров.

„ Една от главните цели на Министерството на нововъведенията и растежа е да поддържа основаването на иновационни екосистеми. Вече обсъждахме Габрово като район, декларирал задоволително свояангажимент към този метод. “, изясни министър Стойчева, като уточни, че измежду целите на ръководената от нея институция е да се усили известността в европейски мащаб на екосистеми като Габрово. Тя добави, че в целите на държавното управление попада развиването на научния и изследователския потенциал като основа за стопански напредък. „ Виждам на територията на този Технически парк към този момент построено взаимоотношение сред обучение и промишленост “, сподели още министърът и добави, че в стратегиите за съдействие сред просвета и бизнес е очакван запас от към 5 милиарда лв. за идващия програмен интервал и към 1 милиарда по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Стойчева обясни, че сега тече процедура „ Подкрепа за прехода към кръгова стопанска система в предприятията ” с краен период за кандидатстване до 3 октомври 2023 година с общ бюджет 180 млн. лева Допустимите претенденти са микро, дребни, междинни и огромни предприятия от бранш С „ Преработваща индустрия “. Областният шеф Мария Башева добави, че Габрово ще е хазаин на осведомителния ден за Северна България, като специалисти от министерството ще дадат насоки на заинтригуваните страни. Събитието ще се организира на 4 септември от 13:00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Представителите на бизнеса от района сложиха въпроси и насочиха оферти по отношение на завършили и идни процедури на Министерството на нововъведенията и растежа.

В хода на полемиката Милена Стойчева показа и резултатите от региона във към този момент завършили процедури. По процедура „ Технологична рационализация “ от област Габрово са постъпили 80 кандидатури, като са утвърдени 30 за планове на стойност 8 млн. лв.. 29 са утвърдените планове от Габровска област по процедура BG-RRP-3.005 „ Решения в региона на осведомителните и информационни технологии и киберсигурността в дребните и междинните предприятия ”. 14 компании от района са подали документи за процедурата от Националния проект за възобновяване и резистентност за създаване на ВЕИ системи за бизнеса в композиция с акумулатори за предпазване на сила, като сега е в развой асортимент и утвърждение на претендентите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР