Милена Недева е кмет на община Каспичан за втори мандат.

...
Милена Недева е кмет на община Каспичан за втори мандат.
Коментари Харесай

Милена Недева: В община Каспичан кметовете са и възложители на обществени поръчки

Милена Недева е кмет на община Каспичан за втори мандат. Тя е приключила магистратура по логика на психиката в Шуменски университет " Епископ Константин Преславски " и здравен менинджмънт във Висшия медицински институт в Плевен. Работила е като здравна сестра. Преди да стане кмет е била общински консултант.
Г-жо Недева, върви полемика за смяна в ЗМСМА, с която общините би трябвало да залагат обособени бюджети за всяко обитаемо място и при несъблюдение кметовете на общини да бъдат глобявани, а и кметовете на села да вземат участие в комисиите при възлагане на социална поръчка, която касае вложения в тях. Одобрявате ли ги?
По принцип съм " за " даването на пълномощия на кметовете на обитаеми места. Искам да споделя, че част от предложенията, съгласно мен, не са удачни. Например - предлагането, което се отнася за санкциите и носенето на отговорност. Някак си приказваме единствено за предоставяне на права, които не са обвързани със отговорности. И друго, сега ЗМСМА и Законът за общинската благосъстоятелност (ЗОС) са регламентирали доста ясно опцията за даване на пълномощия на кметовете на кметства. В община Каспичан ние имаме такава процедура - от 12 година кметовете са второстепенни разпоредители с бюджетни средства с решение на Общински съвет. Промяната в Закона за публичните поръчки (ЗОП) им дава право те да бъдат и възложители. И преди при нас имаше сходна процедура: когато има обект в обещано обитаемо място, кметът беше включван в комисията, само че тази, която имаше ролята на инвеститорски надзор, а не тази, която избира изпълнителя.
Кметовете на кметства могат ли да бъдат възложители?
Закон за обществените поръчки, в чл.5 го регламентира това, когато кметовете или кметски наместници са разпоредители с бюджет, могат да бъдад възложители. Не зная за какво кметовете на кметства не са създали стимулирани оферти до Общинските препоръки, с цел да получат пълномощия, които и към този миг са регламентирани в нашето законодателство. Има и други такива общини, където се ползва този модел на локално самоуправление.
ЗОС регламентира опцията да даване не по-малко от 30% от приходите от продажби в обитаемоте места или на аграрни земи, отдавани чартърен. При нас има и такава практиката. До 2017 година отчислявахме 30%, в този момент този размер е 35%. Тези средства се употребяват главно за настоящи поправки или за финансови разноски.
Кметовете по ваша преценка по какъв начин се оправят като възложители и като второстепенни разпоредители?
Справят се с помощ от администрацията. Това е въпрос, който би трябвало да се реши в самата община. Тук сумите са мо-малки и провежданите процедури са по-лесни.
Това ли имахте поради, като стана дума, че н а кметовете се дават нови пълномощия, само че без отговорности?
Не съм съгласна с предлаганата санкция за общинския кмет. Не може примерно да имаш 20% събираемост на налози и такси, а да искаш да изхарчиш 100% от предстоящ доход. Аз съм „ за” даването на повече права, само че дано те са обвързани със отговорности.
В подобен случай вие по какъв начин си " връзвате " бюджета, в случай, че би трябвало да обезпечите на 100% бюджет на обитаемо място, само че нямате гаранция, че ще получите 100% от приходите?
Това за 100% поръчителство се разисква още като смяна, с която аз не съм съгласна. И в този момент е по този начин. Няма по какъв начин да изхарчиш повече пари, в сравнение с си получил. Мога да ви кажа по какъв начин разпределяме финансовата стратегия по обитаеми места. 50% разпределяме на брой население, тъй като това е главният аршин, по който и общините получават средствата. Останалите 50% разпределяме върху действителния доход в общинския бюджет. Постигнали сме това единодушие и с кметовете. Четвърта година към този момент действаме по този метод. А другите 35%, които те получават от отчисленията - да кажем приходите от аграрни земи са на 99% сигурни, тъй като земеделските производители при нас в болшинството си са правилни платци. Тези доходи се употребяват главно за настоящи поправки. А когато не сме получили 100 единици доход, естествено не харчим 100 единици. Не всички пера от бюджета са извършват на 100%. Ето с този миг аз не съм съгласна, че някой би трябвало да изхарчи 100%, без да се е потрудил да ги обезпечи като доход. А на всичко от горната страна кметът на общината да бъде осъден за това.
В държавния бюджет за община Каспичан бяха леко повишени сумите, предопределени за зимно поддържане и целева дотация за финансови разноски. Увеличението удовлетворява ли ви?
Това е един позитивен миг, само че естествено не ни удовлетворява, защото не е задоволително. При нас разликата е с към 50 000 лева в финансовите разноски по отношение на предходната година. Сега са към 330 хиляди. Средствата за зимно поддържане не сме ги изхарчили, тъй като зимата беше благосклонна към нас. Имахме временен излишък от предходната година. Бих желала да споделя, че получихме целеви средства с министерско разпореждане и от Министерство на регионалното развитие, с които следва да осъществим избрани обекти.
Аз съм доста признателна на тази поддръжка, тъй като в предишния програмен интервал ние се водехме община-градски ареал и бяхме като едно бяло леке на картата - неприемливи за инфраструктурни планове. Невъзможно е да обясниш на жителите за какво в прилежащия град и община вършат площада и водопровода, а в нашия не.
Сега къде сте възможни?
В този програмен интервал сме включени в Оперативна стратегия за развиване на селските региони. За страдание, има и различен проблем. Тук пък се конкурираме с общините, които са четвърто йерархично равнище по Оперативна програма „ Региони в напредък “, където са включени такива с над 10, 20 и повече хиляди души население. Но въпреки всичко чакаме да подпишем контракти с ДФЗ. На 12.02, на годишната среща на НСОРБ, представителите на фонда,казаха че до края на месеца ще стартира сключване на договири с общините. Проектът за асфалтиране на улици е на стойност към 1,2 млн. лева Проектът за 2-ри стадий на състезателен комплекс е за към 90 000 лева
С министерско разпореждане и от Министерство на регионалното развитие за кои обекти получихте финансиране?
Миналата година сме асфалтирали една улица в Плиска, която се намира пред Културно-историческия комплекс, основан преди 3 година Бяха ни отпуснати 180 000 лева Ние добавихме общински средства за замяна на водопровода и беше напълно асфалтирана улицата, където идват туристи от целия свят. Укрепихме свлачище в село Могила и непълен ремонт на улицата със средства от Междуведомствената комисия.
Изградихме първия стадий на състезателен комплекс в Каспичан на стойност 300 000 лева Направено беше мултифункционално игрище, детска площадка с алеи и уреди навън. С втория стадий, за който следва да подпишем контракт, ще изградим скейт ръб оборудване и осветяване. Предстоят още действия, само че те ще са в трети стадий на този обект. През предходната година направихме замяна на водопроводи на пет улици за 750 000 лева, отпуснати от Министерство на регионалното развитие. Рехабилитирахме централната зона на Каспичан с 250 00 лв. с разпореждане на Министерски съвет. С финансовата стратегия направихме вътрешен ремонт на някогашната поликлиника в град Каспичан, а постройката беше санирана със средства от Националния поверителен екофонд в края на 2017г. За религиозните храмове тази година получихме 62 000 лева, като 20 000 лева са за новостроящия се храм в град Каспичан.
Как се е стигнало до такава степен, че Каспичан да се оформи като бяло поле по допустимост до европрограмите, лоби ли е било нужно, какво не е било направено в точния момент? Вероятно упрекът е във Вас като кмет?
Естествено, кметът за всичко е отговорен... Не знам какви са били критериите за включването на общините в другите оперативни стратегии. Тогава са определяни през 2006 година Ние бяхме единствената община в област Шумен със статут " агломерационен ареал ". През 2013 година, преди старта на новия програмен интервал, бяхме включени в ОПРСР. Използвали сме всички благоприятни условия по другите оперативни и национални стратегии за разнообразни планове по.т.н „ меки ограничения “-социални и планове в областта на образованието.
В момента вървят две процедури за избор на реализатор. Едната е за свлачище в село Кюлевча на стойност 278 000 лева и за замяна на водопроводи и асфалтиране на улици в размер на 1 305 000 лева с Постановление на Министерски съвет от м.г. В края на годината получихме 60 000 лв. задатък за изцяло планиране на пречиствателна станция, канализация и реорганизация на водопроводите в Плиска.
Откакто сте кмет имате единствено една обжалвана социална поръчка. На добър административен потенциал ли се дължи това, или обектите не са атрактивни?
На първо място може би обектите не са задоволително атрактивни. По-голямата част от процедурите изготвяме със чиновниците от общинска администрация, които са на доста положително равнище, способени в своята област. А във връзка с поръчката, която визирате, ще кажа единствено, че компанията, която апелира, е записана като строителна с двама души личен състав. За мен това е необичайно, меко казано, само че законодателят го разрешава. Решението беше в наша изгода, само че това забави с повече от една година осъществяването.
Като цяло най-високите доходи в бюджета за предходната година от кои действия са?
Около 1 млн. лева са ни приходите от налози и такса битови боклуци. При нас налозите са на долната граница - 1,05 промила е данъкът в селата, а в Каспичан е 1,35 промила. И не са променяни сигурно от 12 години. Приходите ни от аграрни земи са малко над 200 хиляди. За страдание, обратно в годините, огромна част от общинските земи са били продадени, а това ни е най-сигурният приходоизточник. От такса битови боклуци имаме генериран временен излишък към 250 000 лв., само че през януари купихме 50 контейнера. От година и половина ние сме със лично сметопочистване и сметоизвозване.
Общинско звено или дружество имате?
Общинско звено е от година и половина, като разноските ни се понижиха с към 35-40% и се усили кратността. По-рано сметта в обитаемоте места се извозваше по два пъти, в този момент е по три пъти. Ако някъде се постанова вършим и в допълнение разчистване. Преди това активността се изпълняваше от компания, определена с социална поръчка. Договорът й изтече през 2017 година, а в това време ние бяхме закупили контейнерите, сметопочистващата техника и имахме подготвеност сами да се оправим. Освен всичко разкрихме и нови работни места. За нас това беше огромно предизвикателство, само че в последна сметка и едно сполучливо начинание.
Миналата година стартирахме бюджета с над 7 млн. лв., а дружно с привлечените средства приключихме годината с над 10 млн. лева Тази година с преходния излишък - малко над 2 млн. лева, бюджетът ни е близо 9,6 млн. лева
Преходният излишък евентуално с изключение на от такса боклук е и от получените с Постановление на Министерски съвет средства?
Основният излишък е от средствата, получени с Постановление на Министерски съвет и от такса битови боклуци. В дължавни действия преходният излишък е главно във функционалност „ Образование “
Финансово по какъв начин стои община Каспичан?
Община Каспичан е постоянна във финансово отношение. Нямаме неизплатени поети задължения, забавени заплащания, просрочени отговорности. Просто желанията са ни доста повече от опциите, тъй като всички желаеме да живеем във благоустрени обитаеми места, с качествена инфраструктура, с опция за естествена работа, отдих, спорт и културни събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР