Милена беше едно от лицата на демокрацията, а сега вярва

...
Милена беше едно от лицата на демокрацията, а сега вярва
Коментари Харесай

Създадох вечния скандал. Случаят с Милена - от пънк звезда на демокрацията до обвинение в хомофобия

Милена беше едно от лицата на демокрацията, а в този момент има вяра в тайни теории, приказва против общността ЛГБТ и получава поддръжката на националистически групи. Как можа да стане това?

Сряда заран през септември в София. Обявена е проява пред правосъдна институция. Целта ѝ е да поддържа певица, против която има сигнал за хомофобски позиции. ЛГБТ организации я упрекват в дискриминация.

Казусът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС) , където в деня на митинга се организира съвещание.

Като уредници на събитието в поддръжка на певицата са посочени националистически Facebook страници. Партия Вътрешна македонска революционна организация и съдружие „ Род “ , което дружно с Българска социалистическа партия против така наречен „ джендър идеология “, също декларират съпричастност.

Неочакваното в тази ситуация е за коя певица става въпрос.

Това е пънк и рок звездата Милена Славова , знак на свободата и демокрацията от началото на 90-те години на предишния век. С музиката и присъединяване си в тя се трансформира в една от попкултурните емблеми на началото на българския преход след рухването на комунизма.

Сега същата певица, по-известна единствено като Милена, е упреквана в втълпяване на ненавист към ЛГБТ общността. Случаят стига чак до административния съд. А пънкарката получава поддръжка от националистически организации.

Сякаш кралицата на българската рокмузика - както постоянно я назовават, е заживяла в песента си „ Ха-ха “, където пее: „ Създадох безконечния скандал! “

Как се стигна дотук?
" Опитах се да блестя като крушка ". Коя е Милена Славова
Бунтарка. Символ на свободомислието. Идол на няколко генерации. Пънк икона. Дамата на българския рок.

Това са част от определенията по адрес на Милена в и в мнения на фенове. Певицата стартира музикалния си път в средата на 80-те, а по-късно основава група „ Ревю “ .

Голямата популярност на Милена обаче идва с началото на соловата ѝ кариера. Периодът съответствува с края на комунистическия режим в България и с началото на прехода към народна власт и пазарна стопанска система.

Наред с музиканти като Васко Кръпката и групите „ Щурците “ и ФСБ, Милена пее на огромните „ сини “ манифестации на Съюза на демократичните сили (СДС) - демократичната съпротива на Българската комунистическа партия (впоследствие преименувана на „ социалистическа “) след 10 ноември 1989 година

През 1991 година излиза албумът на Милена „ Ха-ха “ , в който има и песни с политически текстове - „ Не`ам нерви “, „ Месо “, „ Защо “. От тези песни са цитатите " Опитах се да блестя като крушка " и " Създадох безконечния скандал ".

В изявление за „ 24 часа “ от 2013 година певицата споделя за този интервал: „ Тогава друга концепция [освен „ синята концепция “ за народна власт и свобода] нямаше. Цялата ми сила и внимание бяха съсредоточени върху това, че идва демокрацията. “
" Всичко цветно има край ". Обвиненията в хомофобия
През юни 2021 година Милена Славова споделя във Facebook избирателен клип на националистическите партии Вътрешна македонска революционна организация, „ Воля “ и НФСБ , тогава обединени в обединението „ Българските патриоти “.

Във видеото има фрагменти от София Прайд - годишно, съпроводени от надписа: „ Над християнска Европа тегне заплаха “.

В обявата си към клипа Милена написа: „ Сигурна съм, че не поддържам гей парадите! Горко на естествените хора, задушаваме се към този момент от наглостта и парадирането на всякакви извратеняци. “

Същевременно певицата прави сходни хомофобски изявления и в телевизионно присъединяване, в което най-после заключава: „ Дискриминацията е към нас към този момент “, имайки поради хетеросексуалните хора.

ЛГБТ организация „ Действие “ се обръща към Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) поради думите на Милена Славова. „ Става въпрос за обиди и унизително отношение към представители на ЛГБТ общността “, споделя за Свободна Европа юрист Деница Любенова от организацията.

„ Едновременно с това твърдим, че има и тормоз и гонене по отношение на ЛГБТ общността по смисъла на Закона за отбрана от дискриминация “, прибавя тя.

Първо преписката е в КЗД , която не намира нарушаване и взема решение, че изявленията на Милена не съставляват „ ненавист и експанзия “ по отношение на ЛГБТ хората.

„ Действие “ апелира решението на Комисията пред Административен съд - София град , който заключава тъкмо противоположното. Магистратите считат, че дискриминация има. КЗД обаче апелира това решение. Именно с нейната тъжба казусът стига до Върховния административен съд. Там Милена Славова е единствено подпомагаща страна по делото и в действителност не е съдена, както се твърди в обществените мрежи.

Решението на Върховен административен съд се чака след към месец. Адвокат Любенова допуска, че е по-вероятно изходът от делото да е връщане проблема в КЗД за преразглеждане. Това обаче е единствено допускане.
" И никой не пита за какво ". Подкрепата от националисти
Няколко дни преди този момент в профила си във Facebook Милена разгласява статус за делото във Върховен административен съд, който след това изтрива. В отговор на новината се появява събитие в обществената мрежа за митинг под надпис „ Подкрепа за Милена Славова и свободата на словото! “.

Като уредници са посочени страниците „ Български шовинизъм “, „ Война и мир “ и „ Куберовъ воинъ “. И трите показват националистически тези и послания.

В допълнение се популяризира и петиция в поддръжка на Милена, която събира близо 11 хиляди подписа за малко време. Според приложението CrowdTangle петицията е споделяна във Facebook групи като „ Поход за фамилията “, „ Дискусионна група на „ Война и мир “ и „ Асоциация общество и полезности “ (една от организациите, които през 2018 година се опълчиха на ратификацията на Истанбулската спогодба с причините за „ джендър идеологията “ - б.а.).

Партиите зад видеото, което Милена споделя през 2021 година, също са известни с и с това, че се опълчват на придвижването за права на ЛГБТ хората, което те дефинират като „ джендър идеология и агитация “.

Една от тези партии - Вътрешна македонска революционна организация, има и за настоящия случай: „ Заставаме до Милена против опита да бъде наложена джендър диктатурата над естествените хора, а устата им да бъде затворена. “

Иван Гешев също пази Милена. Гешев, който, че основава нова патриотична политическа партия, дефинира певицата като жертва на „ систематичен тормоз “. В пост във Facebook той написа: „ Да защитим Милена, тъй като тя е една от нас! “

Според някои мнения в обществените мрежи делото против Милена е основно „ за отбрана на фамилията и християнските полезности “, а задачата му е „ да уплаши всички ни и най-много други известни персони да не се афишират срещу тази идеология “.

Всичко това основава усещането, че демонстрацията не е просто в поддръжка на певицата.

Все отново освен крайни организации поддържат Милена. По неин адрес се изрича и Васко Кръпката, който е прочут с демократичните си позиции. Той поддържа петицията в отбрана на Милена, само че прибавя, че не е склонен с доста нейни отзиви и с това, че тя споделя изявления „ от кремълските заводи за подправени вести “.

В профила си певицата постоянно споделя изявления, брандирани от Facebook като „ подправена информация “ - манипулирани фотоси от фронта на войната на Русия в Украйна или дезинформация, обвързвана с коронавирусната пандемия.

„ Преди Милена е представлявала пънк сцената в България, която се свързва с митинг против всичко, което влиза в рамки “, споделя Деница Любенова, която преди също е била почитателка на певицата.

„ Но в този момент тя просто преповтаря едни и същи неща, които се настояват от крайнодесни последователи в много целенасочена дезинформационна акция против ЛГБТ общността. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР