Милен Велчев: България ще се постави в странна ситуация, ако

...
Милен Велчев: България ще се постави в странна ситуация, ако
Коментари Харесай

Милен Велчев: Влизане на държавата в сделката с ЧЕЗ би било грешка - не е доказала, че управлява големите фирми по-добре от бизнеса


Милен Велчев: България ще се сложи в странна обстановка, в случай че упорства непременно да купи ЧЕЗ

Държавата по принцип е неприятен собственик, сподели някогашният финансов министър

Не познавам госпожа Гинка Върбакова, за първи път е чух името ѝ от медиите. Възможно е тя да има ангажименти освен с банки, само че и с вложители в главния капитал на компанията. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV някогашният финансов министър Милен Велчев.

„ Може би госпожа Върбакова знае какво прави и има нужната финансова поддръжка да го направи. Това, че не я познаваме, не значи, че тя ще ръководи зле ЧЕЗ, в случай че се стигне дотам”, означи той.

„ Не зная дали изобщо някой стои зад нея, допустимо е да е получила подкепа от финансови вложители, които са оставили в ръцете ѝ ръководството, тъй като ѝ имат доверие”, добави Милен Велчев.

По думите на някогашния финансов министър България би се сложила в странна обстановка, в случай че упорства непременно да купи ЧЕЗ. Това би било неточност, тъй като на първо място страната до момента с нищо не е потвърдила, че може да ръководи стопанската система и огромните компании по-добре от частния бизнес, безапелационен е той.

„ Държавата по принцип е неприятен собственик и това не е процедура единствено в България. Мантрите, които стават в известна степен по-популярни в последно време, че страната би трябвало да се върне в стопанската система, не са доказани”, акцентира Велчев.

„ Държавата сега води арбитраж против ЧЕЗ и никой продавач, в тази ситуация ЧЕЗ в Прага, не би си разрешил да остави в ръцете на своя конкурент в този арбитраж в лицето на българската страна подобен сериозен лост за въздействие върху изхода на арбитража. Тоест, с цел да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето поделение в България на българската страна, би трябвало да е реализирано взаимно задоволително решение по арбитража, което ще коства десетки или стотици милиони на държавата”, счита някогашният финансов министър.

Политическият инстинкт на премиера постоянно е бил доста мощен и сега той се пробва да предотврати популистките напъни на част от опозицията да извлекат изгоди от надълбоко хранените настроения в част от гласоподавателите в интерес на държавната благосъстоятелност, сподели Велчев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР