Милен Керемедчиев, бивш заместни-министър на външните работи, в интервю за

...
Милен Керемедчиев, бивш заместни-министър на външните работи, в интервю за
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Индия е лъжицата катран в кацата с мед, която се нарича БРИКС

Милен Керемедчиев, някогашен заместни-министър на външните работи, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

От срещата на страните от БРИКС, посланието на Путин, гибелта на Пригожин и триумфа на Индия, която стана първата страна, стъпила на Южния полюс на Луната. Г-н Керемедчиев, какъв е коментарът Ви, в случай че може да обобщим седмицата с вас в нашето публицистично предаване?


Много забавна седмица с доста непредвиден край. Ако стартираме от БРИКС, аз персонално чаках повече вести да излязат. Явно различията сред страните-членки, не престават да бъдат прекомерно дълбоки и вижданията, които имат Китай и Индия, по какъв метод да се развива БРИКС са прекомерно дълбоки. Китай по-скоро желае да види БРИКС като една организация, която се опълчва...

На Г-7.

На Г-7 освен политически, само че и стопански. Докато Индия по-скоро търси икономическия резултат и изгоди от това БРИКС да продължи да съществува и да се разраства.

Ключово от срещата на БРИКС беше посланието на съветския президент Владимир Путин, който не съумя да участва на самата среща, а беше пуснат посредством видеовръзка. Как разчитате вие, неговото обръщение и думите, които насочи той? Защото имаше забавни мнения по отношение на речта му.

Путин доста интензивно желае да употребява БРИКС за връщане на Русия на международната дипломатическа сцена и пробиването на изолацията, в която е сложена Русия от западноевропейските страни. Голямо предпочитание на Русия също е и разширението на БРИКС и то със страни като Беларус, като Венецуела, Иран - все страни, които се опълчват на хегемонията на Съединените щати. Също негово предпочитание и цел е понижаване превъзходството на американския $ и реализиране на повече транзакции във валути, които употребяват страните-членки на БРИКС. Тук забавно е, че има съвпадане в по-голямата част от тезите на президента Путин, с тезите, които пази Русия и неговия сътрудник и другар Си Дзинпин.

Така че Русия и Китай сега гледат в една посока, що се касае разширението на БРИКС и въобще ролята им на международната сцена. Но видяно действително, БРИКС има да извърви доста дълъг път, към момента, защото, в случай че погледнем страните-членки сега, то те съставляват едвам 24% от брутния вътрешен артикул на света.

Нека да кажем кои са те, това са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Докато страните от Г-7 съставляват 42% от международния БВП. Освен това, главната война, която са подели Китай и най-много Русия, за понижаване превъзходството на американския $, също е много напред във времето сложена, защото сега 80% от международните инвестиции са в евро и долари, като за доларите е 58% каузи и 18% е в евро. Тоест, към момента тази голяма доминация, която има американската валута доста мъчно може да бъде преборена.

Основното разграничение е желанието на Русия и Китай за приемане на членове, които по-скоро биха се конфронтирали със западния свят политически, а желанието на Индия е да бъдат привлечени по-скоро стопански сътрудници в БРИКС като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, които имат много по-улегнала или мека позиция по отношение на войната в Украйна и борбата със Съединените щати.

И по какъв начин тогава може да сравним думите на Путин, че “организацията БРИКС би трябвало да се трансформира в търговски блок, представляващ международното болшинство "?

Това е много визионерско виждане, той начертава веднъж, който БРИКС би трябвало да поеме. И тук има сега единодушие от всички страни-членки, само че те не могат да го реализиран сами, а отварянето на БРИКС и приемането на нови членове - има много такива искащи, в действителност ще даде опция за покачване на брутния вътрешен артикул, създаван от всяка една от страните. Основна цел е и развиването на Банката за развиване, която е основана в Хонг Конг и се поддържа от страните от БРИКС, която занапред би трябвало да прави интервенции за подкрепяне на фирмите, които търгуват между тях в района на БРИКС.

Но както се видя, диалозите за единна валута, също бяха оставени на назад във времето, това е заради въпреки всичко сложната конвертируемост на която и да е от валутите, които са показани от страните-членки на БРИКС и невъзможността им те да търгуват свободно. Давам единствено един образец, Русия сега има блокирани над 48 милиарда $ в Индия, защото те са продали своите нефт и газ на Индия в индийски рупии, които са неконвертируеми и сега имат голям проблем с възвръщаемостта в естествена валута назад. Така че тези компликации пред БРИКС стоят, само че по-скоро изявлението на Путин беше визионерско, т.е., може би по какъв начин вижда БРИКС в идващите 10-15-20 години.

До какво би довело БРИКС да се трансформира в геополитически съперник на Запада, на какво можем да станем очевидци?

Аз към момента мисля, че Съединените щати вършат всичко допустимо да няма единодушие в БРИКС и то се вижда най-много по изявленията на Индия. Индия, отново споделям, има напълно друга визия по какъв метод би трябвало да се развива БРИКС, най-вече стопански, а не конфронтационно-политически. Индия също по този начин, сега е подмамена от Съединените щати и Англия от преместването на огромни вложения и производства - приказвам за американски и английски, които се местят от Китай и се базират в Индия. Това е доста належащо за повишение на капиталовия климат в Индия и превръщането й в страна, която създава високотехнологично произвеждане. Така че този тип технологии са й нужни на Индия.

Видя се също и че Обединената галактическа стратегия сега, е много по-успешна от тази на Русия, която претърпя крах напълно неотдавна, с изстрелването на собствен сателит. Индия сега е в централната точка на дразгите или конкуренцията сред Съединените щати-западноевропейските страни и Русия и Китай, които желаят да я задържат в своя орбита. Тя усеща своята мощ и по тази причина сега демонстрира и мускули и друго мислене от останалите страни-членки на БРИКС.

Засегнахме към този момент с господин Керемедчиев тематиката и фактора Индия, Индия, която демонстрира муслуки, нали по този начин господин Керемедчиев?

Индия демонстрира мускули и зъби на политическата сцена, само че Индия също демонстрира и един сериозен стопански прогрес. Тя сега, по този начин е обгрижвана и приласкавана и от двете враждуващи, стопански сили, която е Китай, и която се явява съперник на развиването на Индия, Русия, която доставя индийската стопанска система сега, поради войната в Украйна, с евтини естествени запаси и Съединените щати, които биха желали да запазят Индия в своето близко обграждане, приказвам стопански.

Тъй като, в случай че погледнем от военна позиция, съдействието сред Индия и Русия е на доста дълбока фаза. Индийската войска е оборудвана съвсем напълно с въоръжение съветско произвеждане или по съветски лиценз създадено. Това са едни дълбоки корени, които доста мъчно могат да бъдат прекратени. Затова Съединените щати, най-много се насочват към вложенията в производствата, в автомобилостроенето, във високи технологии, производството на мобилни телефони, на IT продукти, очевидно е, че огромните американски компании все по-често вземат решение да влагат или да реалокират свои производства в Индия, в сравнение с да ги задържат в Китай. Нещо, което очевидно е политика и на Съединените щати, по този метод да привлекат Индия по-близо в областта на въздействие на Съединените щати. Индия стана четвъртата страна в света, която е изпратила сателит до Луната.

Апарат за проучване - да.

Апарат за проучване, да, което демонстрира, че софтуерно равнището на Индия се усилва скокообразно и по тази причина тя заема много съществено място в ползите, още веднъж споделям и на Русия, и на Съединените щати и става директен съперник в Азия на Китай. Не всекидневно има и военно напрежение сред двете страни, само че в действителност, това може би е лъжицата катран в кацата с мед, която се назовава БРИКС.

Лъжицата катран в кацата с мед - Индия, по този начин я определихте, забавно.

Ами да, тъй като другояче, държавите-членки на БРИКС имат съвсем единомислещо мнение по какъв начин би трябвало да се развива тази организация, до момента в който Индия, към този момент трупайки самочувствие от ухажването от Съединени американски щати и евтините енергоизточници от Русия, съумява да постанова свое мнение, което е противоположно на общите стремежи за развиване на тази организация, и демонстрира от ден на ден самочувствие, нещо, което не бяхме виждали през последните десетилетия.

Но пък тук е значимо да напомним, че въпреки всичко Индия е 7-та по величина страна в света и 2-ра по население.

Да, да, по този начин е. Но тя изостава въпреки всичко, в случай че се съпоставим с Китай, китайската стопанска система, Индия, макар че по население са съвсем равни с Китай, те изостават стопански, с включване на високи технологии извънредно доста. Така че Индия развива скокообразно своята стопанска система и включването на високите технологии е витално значимо, с цел да може тя да поддържа това равнище на развиване, в последна сметка на технологиите, които излизат по-скоро от Китай и най-много излизат от Русия.

Г-н Керемедчиев, по какъв начин гледате на новината за гибелта на Пригожин?  Новина, която беше коментирана към този момент по няколко метода, само че вашия разбор какъв е?

Това беше една ювелирна акция, като по учебник на Кремъл, която сподели по какъв начин един самозабравил се последовател от най-близкия кръг на президента Путин, може да бъде повдигнат, използван и по-късно да бъде пренебрегнат на бунището на историята. Защо споделям, че е направена като по учебник интервенция, защото след опита за бунт, който беше изработен от Пригожин, той бързо беше укротен, изпратен в Беларус. Самата частна войска “Вагнер " беше разграничена на няколко елементи, една от тях отпътува за Африка, друга остана в Беларус. Самият Пригожин също отпътува за Африка, с цел да подкрепя превратите, които се случват един след различен в африканските страни, с помощта, несъмнено, на “Вагнер ". Тоест, имаше едно утешение в него, тъй като образец за това е, че Пригожин и неговата дясна ръка Уткин, в никакъв случай до момента не са пътували дружно в един аероплан, защото, в случай че има опасност за живота им, най-малко единият от двамата би трябвало да остане жив, с цел да продължи управлението на тази частна войска.

А в този момент, защото и двамата са се качили  на борда, значи, че те са получили очевидно подправени уверения, че техния живот и сигурност са отвън заплаха. Тоест, те са се предоверили на информацията, която са получили и по този метод са свалили гарда, по този начин да се каже, и са станали доста лесна цел. И като цяло, “Вагнер " извърши своята задача, за която беше основана. Тя извърши прекомерно доста интервенции и потвърди себе си като нападателна, атакуваща групировка, в това число и в Украйна.

Но към този момент войната е друга, Русия се отбранява повече, в сравнение с атакува, африканските страни направиха своите преврати, към този момент желаят директни диалози с съветската страна, т.е. “Вагнер " ще влезе в историята като една конструкция, която беше употребена доста ловко от съветското разузнаване и службите, само че завърши посредством самозабравилият се неин водач, който в последна сметка, свърши работата, за която беше нает и изчезна от международната история.

И в случай че създадем отново връзка със срещата на страните от БРИКС, посредством видеовръзка Путин се обърна към сътрудниците си от БРИКС на срещата в Южна Африка, само че той не обели и дума като че ли за Пригожин, който преди 2 месеца назова “предател ", поради проведения протест, за който и вие споменахте.

Да, това са вътрешни работи на Русия, и той по този начин счита самият Путин, само че в деня в който беше погубен Пригожин, в действителност военачалник Суровикин, който също беше един от най-силните генерали, беше наименуван военачалник “Армагедон ", в случай че си спомняте, във войната в Сирия и по-късно и в Украйна, се раздели тихомълком с поста си със конфиденциален Указ на президента Путин, без той да бъде разгласен публично и изчезна също от полезрението. Тоест, в Русия върви една усилена чистка по високите етажи и на въоръжените сили, които са били по-скоро благосклонно настроени към Пригожин и на самата войска “Вагнер ". Убийството на Пригожин е единствено част от цялостната тактика за почистване на висшите етажи на Руската войска.

Тоест, очаквате още?

Аз чакам още тихомълком много висши офицери и генерали да се разделят с постовете си, които са посочили някаква съпричастност с армията “Вагнер ". Също чакам и тя да спре да съществува като такава, тъй като това беше единственото формирование, което под управлението на Пригожин, отхвърли да подпише това съглашение с Руската войска за влизане под единно управление на Генералния щаб на Руската войска. Всички други частни такива военни формирования подписаха такова съглашение, а “Вагнер " отхвърли.

Според мен, това, което се вижда е, че незабавно след оповестяването за свалянето на самолета, в който е летял Пригожин и Уткин, казармите, в които са били ситуирани частите на “Вагнер " в Беларус, са били обкръжени от беларуски елементи, плюс била е изключена цялата връзка, с цел да не могат да се свързват със своите командири. Тоест, несъмнено върви в ход интервенция, която да унищожи “Вагнер " като съществена единица и да прибере главните войскови подразделения под шапката на армията на Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР