Милен Белчев е кмет на родопската община Баните от 2015

...
Милен Белчев е кмет на родопската община Баните от 2015
Коментари Харесай

Кметът на Баните: Общината беше тръгнала стремглаво надолу, но вече стъпихме на крака

Милен Белчев е кмет на родопската община Баните от 2015 година Той е икономист по обучение. Осем години е бил шеф на „ БКС “ – Баните, три мандата общински консултант. Има брат близнак Невен, който е от няколко мандата кмет на родното им село Оряховец в общ. Баните.
Г-н Белчев, скоро Баните ще означи своя годишен празник, до каква степен стигна ремонтът на площада?
Ремонтът продължава. Ще се опитаме до 5-6 май, когато е празникът на Баните и минералната вода, най-малко в недодялан градеж да създадем чешмата на площада, с цел да я употребяват хората. Иска ни се да отразим Деня на минералната вода най-малко с нова чешма. Работят момчетата, само че не с каквото движение ние желаем.
Кога им изтича срокът по контракт?
На 3 май, само че никога няма да изпълнят този период. В контракта си има клаузи за ежедневни наказания при забавяне, докъдето очевидно ще стигнем.
На какъв брой % е подготвен обектът?
На 25-30%.
Говорили ли сте с изпълнителя, за какво се получи забавянето?
Говорим, несъмнено. Всяка седмица вършим оперативки с контрол, с проектанти, архитекти. Не са си създали добре организацията. Ние съблюдаваме контракта, само че от тяхна страна има проблем. А трябваше да стане. Каквото е трябвало от наша страна, сме го създали. Има уговорка в контракта за 20% задатък и ние това сме го платили.
Те каква причина акцентират?
Казват: " Днес ще докараме експерти ", " Утре ще докараме машини ". На едни служащи заплащат, на други - не. И те си отпътуват. Това си е проблем с организацията на основния реализатор, което е притеснително. Досега площадът трябваше да е подготвен три пъти, не един. Опитах всичко, само че... Причината е недобра организация, незадоволителна работна ръка. Каквото стартират, не го довършват.
А къде ще бъде съборът следователно?
Не в идеалната централна част, където е бил до момента. Тя отново ще се употребява и ще има търговски обекти. Но сцената ще бъде пред входа на санаториума. Там си има и осветяване, пейки, връзка с центъра по стълбите. Всички утвърждават концепцията там да е сцената, тъй като има всевъзможни връзки и ще се обезпечи комфорт на изпълнителите.
На 27 април вършиме почетен жител носителя на медицински " Оскар " доктор Станимир Сираков. Защо го номинирахте?
Защото се гордеем с него. Целият му корен от страна на неговите татко и майка е от Баните. Тук са всичките му родственици. И ние се гордеем с това, че нашата община е дала живот на един знаменит доктор.
Откак сте кмет най-много лекари оферирате за почетни жители?
Наистина те заслужават. Те са главният гръбнак за опазването здравето на хората и заслужават такова внимание. Това е морална оценка. Искали сме мнение от читалища и учебни заведения за номиниране. Но лекарите са на респект. Това е истина.
Какви са Ви желанията за водната пързалка?
Има проекто-предложение от моя страна за нейната продажба. На комисии към Общинския съвет предлагането е минало. Комисиите са съгласни с мен, че е редно този обект да си получи собственик. Водната пързалка с басейн си е в сърцето на Баните и може да ни прави добра реклама. Сега е общинска благосъстоятелност и от няколко години не се употребява в своя цялостен потенциал и цялостно предопределение. Ще й потърсим собственик, който да влага задоволително средства и да придобие Баните един по-добър образ и посредством този туристически обект. Ще се получи добре, когато се построи нов център и нов аквапарк.
Каква ще е цената му?
Сега ще бъде взето решение по принцип за продажба, а на последващо съвещание ще се одобри оценка и надлежно по какъв метод ще се предложи - посредством търг или конкурс.
А нямате ли терзание, тъй като когато вашият предходник опита да го продаде, се стигна до правосъдно дело?
Нямам терзание, тъй като в процеса на тези правосъдни процедури се почистиха проблемите. Тогава нямаше и позитивно мнение от Министерството на спорта. Трябваше да има позволение за продажба, тъй като е обект със спортно предопределение. Сега всичко е изчистено. Надявам се решението на Общинския съвет да бъде позитивно и меродавно.
Финансово по какъв начин стои общината?
Ако кажа, че сме добре - не сме добре. Ако кажа, че сме зле - има доста по-зле от нас. От Нова година насам сме покрили към 1 млн. лева отговорности и към този момент не сме в листата за финансово излекуване. От шест индикатора, които финансовото министерство следи по отношение на общините, ние покрихме 4 критерия, останаха единствено два. В продължение на две години и половина, допреди три-четири месеца общината беше с блокирани сметки. Имаше запори от ЧСИ и Национална агенция за приходите. Вече нямаме запори. Изчистили сме ги. Пари ни трябват, естествено, само че се оправяме. Нямаме съществени отговорности, както при встъпването ми в служба. Тогава общината беше в доста тежко финансово положение. Но към този момент всеки лев, който влиза като доход, постъпва в сметката на общината. Не на 50%, както беше до неотдавна.
С финансова дисциплинираност ли постигнахте това или с помощ от държавното управление?
Всичко е от добра финансова дисциплинираност и добра финансова политика на екипа ми. Не се лишаваме от нищо, само че не вършим непотребни разноски. Наистина е за сметка на популацията, когато ние покриваме остарели отговорности и хората с право недоволстват. Но няма различен излаз. Общината беше тръгнала стремително надолу, само че към този момент сме стъпили на крайници. Това мога да кажа.
Какви други обекти следва да реализирате това лято?
В околните дни чакам да бъдем поканени за сключване на контракт с Държавна фирма " Земеделие " по Програмата за развиване на селските региони. На първо място сме като общ брой точки за обект " Външен тръбопровод Стърница - Баните ", който е на стойност 5,6 млн. лева Всички документи са ни наред. В този план влиза създаване на пречиствателна станция в Стърница. Водата ще минава през така наречен " бърз филтър " и 500-кубиков водоем в село Оряховец.
А пътни обекти?
Предвидили сме от финансовите разноски. Около 250 000 лв. сме ги разпределили за всяко обитаемо място. Досега е нямало подобен случай. Сега за всяко село ще си има целеви средства. Всеки кмет ще дефинира кои са му предпочитаните прави, улица, подпорна стена. Ние приготвяме социална поръчка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР