Милап Пател, директор Стратегия, трансформация и изкуствен интелект в Ericsson,

...
Милап Пател, директор Стратегия, трансформация и изкуствен интелект в Ericsson,
Коментари Харесай

Умните решения на умните компании

Милап Пател, шеф " Стратегия, промяна и изкуствен интелект " в Ericsson, изясни, че автоматизацията и изкуственият разсъдък разрешава на чиновниците да се занимават с други действия и по този начин компанията да е още по-продуктивна.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
България бележи растеж в цифровата стопанска система, само че той е поради ниската база

Анализи на McKinsey демонстрират, че фирмите се тормозят за сигурността на данните при дигитализацията на процесите
17 окт 2018
Бизнесът на бъдещето

Конференцията Industry 4.0 ще опише по какъв начин фирмите настройват бизнес-моделите си за новата гражданска война и какво да чакаме в идващите години
28 сеп 2018
Фирмите в България не чакат дигитализацията да докара до съкращения

Анкета на Германо-българската камара и " Сименс " демонстрира, че фирмите нямат дълготрайна тактика в тази област
24 сеп 2018 " Благодаря ти, промишленост 4.0, тъй като нямаше да може да поддържаме темпото без цифровизация и автоматизация. " Това сподели Милап Пател, шеф " Стратегия, промяна и изкуствен интелект " в Ericsson по време на третия годишен бизнес конгрес Индустрия 4.0, който се организира в Пловдив и се провежда от " Икономедиа ", община Пловдив и " Тракия тех ".

Няколко компании споделиха по какъв начин употребяват умните технологии, с цел да се усилва продуктивността на предприятията. И до момента в който някои усъвършенстват със личен потенциал своите процеси, то други основават решения, които да предложат като артикул на предприятията, които желаят да усилят продуктивността си.

От медната жица до изкуствения разсъдък

" През 2002г. Работехме с 3 трилиона GB данни. В момента сме стигнали 33 трилиона. През 2030 година ще са 160 трилиона GB данни. Тогава ще са 30 пъти повече в сравнение с 20 години по-рано, т.е. през 2010 година ", споделя Милап Пател.

Той даде образец с когнитивната автоматизация, която компанията последователно включва в своята работа, с цел да усъвършенства активността си. " Накратко, това е когато компютрите имитират когнитивните функционалности на човешкия мозък ", прецизира той. Една от главните функционалности на тази иновация е да реализира по-ефективна връзка с потребителите. Така, когато задоволително умни чатботове поддържат връзка с клиентите, чиновниците са свободни да предсказват нови евентуални проблеми и да ги вземат решение авансово.

Заслушай се в тракането

Иновациите обаче могат да идват и извън и компаниите могат да разчитат на сътрудници, с цел да приспособяват работата си и да пристъпят към промишленост 4.0. Чрез платформа, основана на интернет на нещата и огромни масиви данни ( " big data " ), компанията Factor.E проучва и " слуша " машините в предприятията, с цел да може да предложи по какъв начин да усили енергийната успеваемост да вземем за пример.

" Това, което ние направихме, е, че използвахме и разчетохме универсалния език на машините – електричеството. То ни споделя по какъв начин работи машината и какво можем да подобрим в работата й. Имаме хардуер, който елементарно ни разрешава да оценим енергийната успеваемост на машините ", изясни Стилиянос Киателис, създател и изпълнителен шеф на основаната в Берлин компания. Крайната цел е продуктивността на предприятията да се усили посредством въпросния програмен продукт и съоръжение. " С него можем да научим машината сама да дава оферти за по-добра работа. Когато се сумират тези данни, може да се спестят от труд 1500 евро на машина месечно, производството може да се усили с 1.4%, а загубата на сила може да намалее ", прецизира Киателис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР