Микробусът с подаръците за българските деца в Босилеград пътува отново

...
Микробусът с подаръците за българските деца в Босилеград пътува отново
Коментари Харесай

Захариева: Бусът за Босилеград пак пътува към границата, децата ще получат подаръци

Микробусът с подаръците за българските деца в Босилеград пътува още веднъж към границата, имаме уверението, че децата ще получат коледните си дарове и бусът ще бъде още през днешния ден в Босилеград, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред публицисти, представена от Българска телеграфна агенция. Поводът за изказването беше недопускането на бус със 180 подаръка от Столичната община, предопределени за коледно детско празненство в Босилеград.

Имаме цялостното подпомагане от сръбските управляващи, българският министър председател се е чул със сръбския си сътрудник, нашият дипломат беше в тяхното външно министерство, с цел да уточнят всички процедури и имаме уверението, че децата ще получат коледните си дарове и микробусът ще бъде още през днешния ден в Босилеград, сподели Захариева.

Тя дефинира случилото се като неприятна преживелица и означи, че двете страни са се разбрали да има по-добра съгласуваност, с цел да не се позволяват сходни случаи в бъдеще.

Нека да не позволяваме такива недоразумения да скапват детски празници, по никакъв метод не желаем да вредят на двустранните връзки, сподели външният министър.

Захариева посочи, че повода е, че част от лакомствата не са придружавани с нужните санитарни документи, само че добави, че в буса е имало и други дарове. След като всичко се обясни, имаме уверението, че микробусът, след изпъление на всички процедури, ще премине, разяснява вицепремиерът.

Захариева сподели, че й се желае по този начин, както на най-високо равнище връзките са чудесни, на всички равнища в двете страни да не се позволяват такива неприятни случки. Иска ми се всички равнища в двете страни да виждат, че има положителна смяна в връзките, уточни тя. Вицепремиерът добави, че сръбският закон за отбрана на малцинствана е добър и напомни, че правата на малцинствата са едно от отговорностите на Сърбия в предприсъединителния развой.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус означи, че въпросът е позволен по бърз метод и уточни, че връзките ни са положителни и всички недоразумения могат да се решат по положителен метод. Той сподели в отговор на въпроси, че не става въпрос за наклонност.

Заместник-кметът Тодор Чобанов съобщи, че повече от 10 години Столичната община провежда разнообразни културни и просветителни действия в прилежащи общини, в които има български малцинства. Както всяка година, организираме и тази година коледно празненство, където подаряваме на децата пакети с книги на бългаски език и лакомства, изясни той. Не сме имали усложнения от страна на сръбските управляващи и се надявам да продължим тази добра традиция, означи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР