Микробите са навсякъде около нас. И макар че до някаква

...
Микробите са навсякъде около нас. И макар че до някаква
Коментари Харесай

Шест неща и места в дома ни, които крият опасности за здравето

Микробите са на всички места към нас. И въпреки че до някаква степен те са потребни, за нас, с цел да развиват имунитета ни, някои микроби могат да причинят съществени болести и е добре да внимаваме с тях и да почистваме постоянно, с цел да се предпазим. Повечето от нас знаем къде може да има рискови за нас микроби в дома ни. Има обаче някои места, за които може би не подозираме.

Копчетата на печката за готвене

По 14% от копчетата на печките за готвене има Coliform бактерии, 27% – гъбички и мухъл, а 5% са със стафилококи. Чудите се по какъв начин е допустимо копчетата да са толкоз мръсни? Помислете единствено по какъв начин приготвяте храната за готвене и се отправяте непосредствено към печката, без да измиете ръцете си. Всички субстанции от пръстите ви полепват по повърхността на копчетата.

Следващият път, когато почиствате печката, не забравяйте и деликатното дезинфекциране на копчетата.

Кафемашината

Гъбички и мухъл има в 50% от резервоарите за вода на кафемашините. Около една десета дават позитивни резултати за Coliform бактерии. Това важи както за заведения за хранене и кафенета, по този начин и за частните домове.

Препоръчително е да измивате добре всички преносими детайли на кафемашината всеки ден, както и да спазвате управлението на производителя за вътрешното й разчистване най-малко един път месечно.

Рафтовете и чекмеджето за зеленчуци в хладилника

Салмонела, листерия и още редица микроби са в спокойно общуване с вашата храна в хладилника. Поне един път в месеца измивайте кутиите с топла вода и препарат. От миризмите може да се отървете като почистите със соден разтвор (около 1 до 2 супени лъжици сода за самун в 1 чаша вода). Рафтовете забършете с разтвор от вода и оцет и мека забрадка.

Възглавниците

Възглавниците и леглата в дома ви дават топла и влажна среда, в която домашните акари (малки паякообразни животинки) се развъждат. А в случай че самото им наличие в леглото ви не е задоволително отблъскващо, изпражненията от буболечките съдържат субстанции, които може да провокират проявления при хора с алергии.

Най-добре е да сменяте възглавниците си с нови през прочут интервал от време. Но също по този начин би трябвало да перете както калъфките, по този начин и самите възглавници с омекотяващ перилен препарат и гореща вода. Хубаво е да инвестирате в антиалергични възглавници и матрак, с цел да се предпазите от акарите.

Хавлиените кърпи

Хавлиите доста постоянно остават влажни или се намират в банята, където има горещи изпарения, а това основава в действителност удобна среда за размножаването на бактерии.

Личната ви забрадка рядко може да ви навреди, тъй като бактериите, които се съдържат в нея, са от личната ви кожа. Но нещата не наподобяват по този начин, в случай че споделяте забрадка с различен човек. Различни патогени може да попаднат върху кожата ви и това да провокира зараза или акне.

Дистанционното устройство

Когато сме заболели, нормално лягаме на дивана и пускаме телевизора… с отдалеченото. То доста постоянно се изпуска на земята, към и върху него се кашля, киха, всеки го допира. Всичко това го прави плодородна почва за бактерии, която, с изключение на всичко друго, и рядко се почиства. 

Най-удобният метод за това са дезинфекциращите влажни кърпички. За да не замърсяваме отдалеченото, следва постоянно да мием ръцете си, а него да почистваме всяка седмица, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР