Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да

...
Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да
Коментари Харесай

ЕВРОПРОГРАМИ ЗА НАД 735 МЛН. ЛВ. ТРЪГВАТ КЪМ БИЗНЕСА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА 

Микро, дребните и междинни предприятия в страната ще могат да аплайват за над 735 млн. лева до края на годината. Средствата са по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) към Министерството на нововъведенията и растежа. Те ще би трябвало да бъдат вложени в нови машини и програмен продукт, в създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на сила до 1 MWh, в подобряването на осведомителната и киберсигурността и други

Компаниите към този момент могат да подават плановете си по първата за България процедура от НПВУ – „ Технологична модернизация‘. Тя е с общ бюджет 260 млн. лева и е ориентирана най-вече към индустриалните компании – за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност. Кандидатстването до 21 септември 2022 година и е напълно онлайн през системата ИСУН 2020 на адрес – https://bit.ly/3z4jZ7l. Спрямо размера и потребностите си сдруженията могат да получат от 35 000 лева до 700 000 лева за закупуване на инсталация, с която да основат нови поточни линии и артикули. Очаква се поддръжката да доближи до сред 700 и 1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подкрепени със идващите четири процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по ПКИП. До края на лятото ще започва грантова скица за 30,6 млн. лева за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията. Още 118 млн. лева ще бъдат вложени в МСП, които са получили знака за качество „ Печат за върхови достижения “ по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия като основаване на прототипи и проява на технологии.

Повече научни проучвания и основаване на нововъведения вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията. Тя ще е с бюджет 127 млн. лева и се чака да започва в края на тази година. По нея ще могат да аплайват компаниите от стопански бранш “C ” – Преработваща индустрия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР