Мика Зайкова: Картели и корупция помпат цените в Българи. Това

...
Мика Зайкова: Картели и корупция помпат цените в Българи. Това
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Картели и корупция помпат цените в България

Мика Зайкова: Картели и корупция помпат цените в Българи. Това разгласи в изявление топ икономистката и някогашен синдикалист и народен представител Мика Зайкова. Сирене, яйца и мляко са по-евтини в Германия и Франция, тъй като регулаторите си гледат работата, счита икономистът. Пред „ Марица “ тя даде просторно изявление за скандалните надценки на храните в България, за виталния стандарт и пенсиите. SafeNews.bg разгласява изявлението с нея без редакторска интервенция:

– Г-жо Зайкова, съгласно КНСБ един работещ се нуждае от 1438 лв. за прехрана, в случай че живее самичък. 2588 лв. са нужни на тричленно семейство с дете до 14 години. Съгласна ли сте, тъй като малко е релативно цената на живота в Пловдив и в Павликени?

– Съгласна съм с КНСБ, тъй като се взима поради това, което е належащо на българина да живее и да си заплаща сметките. Нищо че работодатели се хвалят по какъв начин вдигнали заплатите с 20 %, по какъв начин приходите порастват. Важното е какво може да си купиш с тези пари. А ценовият напън у нас е голям. Ножицата сред изкупните цени и тези в огромните вериги е голяма.

– Какво значи това?

– В България има висока корупция и картели. Вземете мобилните оператори. Ами те нямат никакво отношение към базисната инфлация. Цените там се образуват по различен метод. Но телекомите ги подвигат с почти идентичен %. Ами това приказва за съществуване на картел, само че държавно управление и регулаторни органи не вършат нищо. Само си приказва министър председателят, министрите пък са на разходка във Вашингтон, където няма какво да вършат.

– Е, имат несъмнено, въпреки всичко Съединени американски щати е една от великите сили!

– Нямат. Регулаторните органи са с от дълго време изтекли мандати, дремят и си взимат високите заплати. Да се върнем към приходите, с цел да бъда съответна. Минималната работна заплата у нас е 933 лв.. Германия сега е в тежка криза, само че минималната заплата там е 2054 евро. Да не приказваме за други страни. Ако Германия ни бие 6 пъти, Люксембург ни води светлинни години.

– Е, там е доста по-скъпо…

– Ще ви оборя. Средната цена на сиренето в България е 9,20 евро. В Европейски Съюз е 7,16 евро. Продължавам с яйцата. 10 броя у нас се купуват против 2,9 евро, в Германия против 2,8, а във Франция против 1,65. Млякото в България коства 1,49 евро приблизително. В Германия върви за 99,9 цента, а във Франция 1,29 евро. Говоря за страни, в които заплатите са в пъти по-големи. Ние продължаваме да сме с най-ниски приходи и сме най-бедни. В България 84 % от семействата – дали работещи, или с пенсионери, не могат да си покриват месечните сметки. В тях влизат вода, ток, парно, само че също по този начин таксите на мобилните оператори е в „ дребната кошница “. Дори без последните! Нека вземем главните 20 артикули, които човек купува всеки ден – нещата са доста неприятни. Ръстът при цените на каймата за една година е 31 %.

При свинското е 21 %. Човек не може да кара единствено на плодове и зеленчуци, не че те са евтини. За един таратор ти би трябвало кисело мляко и краставици. Първото е по-скъпо от Испания и Португалия, а цените на краставиците са галактически. Затова не съм съгласна с тези, които разправят по какъв начин инфлацията непрекъснато пада. Да, предходната година гонеше 17 %. Сега е към 6,6 за дребната кошница. Но пораства постепенно. Удобно Еврокомисията и нашите политици повтарят по какъв начин се оправят с инфлацията. Но да се върнем на издръжката, представена в проучване на КНСБ. Ами сумите са непостижими за 75 % от работещите у нас! 440 000 работят публично на минимална заплата. И то брутна!

– Вие вярвате ли, че част от тези хора не крият приходи?

– Със сигурност крият. Просто споделям, че държавно управление би трябвало да се хвали, когато междинната заплата е равна на издръжката, а междинната пенсия стигне 80 % от издръжката. Защото пенсията е 92 % от получавана заплата в Белгия или Люксембург. При нас стандартът пада на половина, когато се пенсионираш. Да не приказвам, че единствено водата скочи с 20 %. В Северна България, съответно области като Видин и Разград, където са най-ниските приходи, водата се повиши със 70-80 %. А не става и за миене на чинии, камо ли за пиянство! Бавно, само че несъмнено порастват цените на газ, бензин, нищо че на международните тържища падат. Не ми се мисли какво ще стане с тока, когато излезем на свободния пазар! Аз се отоплявам единствено на ток и не знам изобщо по какъв начин ще го заплащам! Да е жив и здрав синът!

– Добре де, да Ви върна на яйцата и сиренето – за какво във Франция и Германия са по-евтини?

– Имат работещи регулатори. Правителствата са свели до най-малко корупция и картели. Тук спят и си взимат заплатите. Да сте чули тук за наказани за корупция? А за оголен картел? Не е належащо да си лекар по стопанска система, с цел да видиш, че огромните хранителни вериги също са в картел. И цените им са високи както в София, по този начин и в дребните градчета, където междинната заплата е 1200 лв.. Да не приказвам за удара с медикаментите най-много по отношение на нас, възрастните хора! Експертизата в този парламент е ниска, нищо че има можещи хора. Не слушат тях, а Кирчо и Асенчо. Та финансовият министър направи толкоз доста зулуми, извинявайте за отклонението!

– Давайте!

– Приходите в бюджета за 2023 и 2024 година няма от кое място да дойдат. Те са имагинерни. То за предходната година се и видя. Събираемостта на налозите върви надолу. Асен Василев планува за предходната година 1,4 милиарда от Плана за възобновяване. Но не постъпи и стотинка. Същото важи и за януари, тъй като нищо не се прави.

– Г-н Василев би контрирал, че от над 6 % бюджетен недостиг при служебния кабинет го докара под 3 на 100?

– Това са нелепости! Познавам дамата, която беше длъжностен министър на финансите. Тя им сподели: Ако не вземете ограничения, ще получите подобен недостиг! Той и в този момент е висок! Ние сме на тавана, покрай трите %. Да напомня, в годините с коронавирус, каквито и кривици да има Бойко Борисов, не съм почитател на ГЕРБ, само че не мога да отрека – при него имаше остатъци в бюджета. И второ – задържа държавния дълг на равнища 20-22 %. Тези в този момент го усилват скорострелно. Качва се с 10 милиарда. И то при по-високи лихви – ще платим 2,5 милиарда повече за тях. Уви, не сме членове на еврозоната, с цел да се възползваме от по-ниски ставки. Сега броим за огромна победа, че дефицитът не е над 3 %. И то знаете ли за какво! Има скрити разноски.

– Кои са те?

– Обраха облагата на държавните сдружения като „ Ръководство на въздушното придвижване “ и АЕЦ​ „ Козлодуй “. Сложиха ги във фонд за развиване на енергетиката. Но по този начин няма пари за реинвестиране в нови технологии. Взимат се заеми с държавни гаранции. Последните не са отразени като разход в бюджета. Откъде ще ги вземе Асен Василев! От своята касичка „ финансови разноски “. Ако и те не стигат, ще вземе заем с висока рента. Така замазаха недостига, само че това не води до нищо. Няма ги огромните промени! България продължава да има раздута администрация. България има неприятно опазване на здравето, трагично обучение. Но те си взимат огромни заплати, избират си конституционни съдии, в този момент и хора в регулаторите. И резултатът ще е същият.

– Да Ви отвръщам, ето, вършат гратис образованието в университетите?

– Това е маньовър, с който мислят да понижат инфлацията, като махнат таксите. Но занапред има ремонти в закона, публично разискване, влизане в Народното събрание. Ако това се случи до края на годината, аз ще се прекръстя на Айше! Но бързаха. Не единствено с това. Земеделският министър се изцепи по какъв начин понижават цената на дървата с 20 %. Също маньовър за понижаване на инфлацията. Да ни одобряват в еврозоната. Но за там би трябвало решение на Еврокомисията и на Европейската централна банка, където работят блестящи специалисти. Гледат се 12 месеца обратно, а и съм съгласна със Симеон Дянков, че инфлацията няма да падне на нужното равнище. Чакайте влизане в еврозоната през 2027 година. Не го споделям, че съм зложелател, в противен случай, корав последовател съм.

– Споменахте Симеон Дянков и в предварителния диалог, само че хората помнят неговата „ постна пица “ като бюджет, когато пенсиите не мърдаха. Сегашната власт се хвали с двойното им нарастване?

– Така е. Но какво може да се купи с тях?! 113 лв. коства едно извършване на покупки при 20-те най-необходими артикули, съгласно КНСБ. При междинна пенсия няма и 800 лв. какъв брой пъти ще влезете в магазина?!. 6-5 пъти! Е, по какъв начин да нахраниш семейство. Не по-различно е и при минималната работна заплата. Уви, светът е раздиран от спорове, цените си порастват и ще продължат да порастват. Може и бурно, в случай че се разгорят нови и нови войни.

– А кои са кадърните хора в Народното събрание?

– Вземете Георги Ганев от Демократична България. Той е високо равнище. Също и професор Румен Гечев от Българска социалистическа партия – схваща от стопанска система. Е, нашите от Има Такъв Народ са сценаристи най-вече, само че ние в профил гледаме да им оказваме помощ. Навсякъде има кадърни хора. И нямам пояснения за какво ще поставят военачалник Атанас Атанасов за началник на Народното събрание. Ами ръководителят би трябвало да е достолепна фигура, диалогична, потвърдил се през годините в политиката. Как Атанасов ще приказва с „ Възраждане “, с Има Такъв Народ или с Българска социалистическа партия!?

– Кого бихте подкрепили персонално Вие за този пост?

– Росен Желязков не се оправя неприятно с работата. „ Промяната “ похарчиха това момче Никола Минчев да води листата на евроизборите. То си вършеше работата. Има една доста добра заместничка от ГЕРБ – Росица Кирова.

82-годишната Мика Зайкова е прочут български синдикалист и икономист. Два пъти народен представител от партията на Слави Трифонов. И сега поучава групата на Има Такъв Народ по стопански въпроси.

Източник: Марица

Още вести четете в графа „ Живот “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР