Михаил Тимофеевич Калашников e името на 25-годишния старши сержант и

...
Михаил Тимофеевич Калашников e името на 25-годишния старши сержант и
Коментари Харесай

Историята на най-популярното оръжие в света - автомат „Калашников”

Михаил Тимофеевич Калашников e името на 25-годишния старши сержант и някогашен пълководец на танк, на който се приписва публично дизайнът на най-популярното оръжие в света - АК-47, по-известен като автомат „ Калашников”.

След 1945 година Съюз на съветските социалистически републики работи интензивно в областта на атомното въоръжаване, като в края на август 1949 година съумява да взриви сполучливо първата руска атомна бомба, известна като РДС-1 и направена от екип защити учени отпред с известния руски физик Игор В. Курчатов. Успоредно с този план, до момента в който на Запад всички се интересуват от случилото се с РДС-1, друга група експерти по оръжия в Съветска Русия основава най-популярното и необятно публикувано оръжие през днешния ден: автомат „ Калашников”.

Съкращението АК идва от „ Автомат Калашникова”, а цифрата значи 1947-ма – годината, в която техническото бюро в град Ковров, ситуиран източно от Москва със лични скрити оръжейни фабрики, приключва прототипите.

Днес АК-47 е най-повсеместно публикуваното огнестрелно оръжие в света. Носят го бойците допълнително от петдесет национални армии, както и редица полицейски и разследващи ръководства и организации по сигурността. Но неговото въздействие се простира надалеч оттатък сферата на стандартната мощност. „ Калашников” е знаков за партизанските групировки, за терористите, за децата-войници, за диктаторите и за бандитите – всички те са разкрили, че той изравнява силите против морално или материално надминаващ ги зложелател. Списъкът на неговите ползватели е хроника на актуалните спорове.

Трудът на Чивърс за историята на Калашников е приет като една от най-хубавите книги по тематиката, се базира напълно на разкрити документи, проучвания и директни свидетелства от бойните полета.

Кристофър Джон Чивърс (1964) е американски боен сътрудник, откривател на актуалните спорове и публицист, чиито текстове са оповестени в влиятелни издания като The New York Times и Esquire. Носител е на „ Пулицър” за специфични репортажи (feature writing) през 2017 година Освен всичко останало, Чивърс е и някогашен офицер от морската пехота и деец от войната в Персийския залив. Книгата му „ АК-47. Оръжието на XX век”, която излиза през 2010 година в оригинал, е считана за една от най-хубавите книги, отдадени на оръжията, а самият Чивърс е бележит експерт по оръжия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР