Михаил Сарафов е български революционер, политик, просветен деец и дипломат.

...
Михаил Сарафов е български революционер, политик, просветен деец и дипломат.
Коментари Харесай

На 13 декември 1924 г. умира политикът и дипломат Михаил...

Михаил Сарафов е български бунтовник, политик, образован деятел и посланик. Роден е на 26 февруари 1854 година в Търново. Първоначално учи в родния си град, а през 1875 година приключва гимназия в Загреб. След това взе участие в работата на Българския революционен централен комитет в Букурещ и в управлението на революционния комитет в Търново, където е преподавател през 1875-1876 година Арестуван е за малко, след което напуща страната и посещава университетите в Загреб, Мюнхен и Париж.

След завръщането си в България Михаил Сарафов е министър на националното просвещение в държавното управление на Петко Каравелов. По време на Режима на пълномощията оглавява новосъздаденото Статистическо бюро при Министерство на финансите, като на тази служба провежда първото броене на популацията в България. През 1884 година става член на Българското книжовно сдружение.

От 1893 до 1896 година Сарафов е шеф на Солунската българска мъжка гимназия, а от 1895 до 1896 година - и на Солунската българска девическа гимназия.

През идващите години Михаил Сарафов заема разнообразни дипломатически длъжности. Той е дипломатически представител на България във Виена и Цариград, както и представител на външното министерство в Солун по време на Балканските войни. Участва и в българската делегация за подписването на Ньойския контракт през 1919 година

Михаил Сарафов умира в София на 13 декември 1924 година.
тагове политик посланик Михаил Сарафов годишнина
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР