Михаил Ненов, един от основателите на училището и негов директор

...
Михаил Ненов, един от основателите на училището и негов директор
Коментари Харесай

Как се създава ново и различно общинско училище

Михаил Ненов, един от създателите на учебното заведение и негов шеф

© Капитал Основно учебно заведение " Александър Георгиев-Коджакафалията " в Бургас е първото новооткрито общинско учебно заведение в България в последните 30 години и още веднъж първото, в чието основаване е заложена концепцията за използването на новаторски подходи. " Създаването на ново учебно заведение не може да разчита на наследени " наготово " решения от статуквото на просветителната парадигма, защото сме очевидци на " ускорение на времето ", подбудено от цифровата промяна, и висока степен на непредсказуемост в развиването на обществото ", споделя Михаил Ненов, един от създателите на учебното заведение и негов шеф.
Идеята

Сградата, в която се обитава особеното бургаско учебно заведение, е била дом за деца, лишени от родителска грижа. След преобразуването на тези институции в домове от фамилен вид освободената постройка е щяла да се преустрои и реновира за прилагане от прилежащите гимназия по романски езици и природо-математическа гимназия, или най-малко това е била първичната концепция на община Бургас. Но защото по последни статистики това е градът с максимален приръст и надлежно най-вече дребни деца в България, кметът Димитър Николов стартира концепцията за нов вид общинско учебно заведение като част от цялостната идея за развиване на Бургас като " интелигентен град " (smart city). Решението се гласоподава на общинския съвет, изпраща се отчет до министъра на образованието в края на декември 2016, а при започване на 2017 година излиза заповед за разкриването на новото общинско учебно заведение. Михаил Ненов, тогава учител в частно учебно заведение в София, е поканен в консултантския екип, който да създаде първичната идея за учебното заведение. " Тогава по-скоро отивахме в посока засилено проучване на математика, британски, не толкоз новаторско, както след това стана ", споделя той. Тъй като никой от претендентите за шеф не е сграбчил вниманието на консултативния съвет, Ненов става краткотраен шеф, а предходната година печели оповестения от министерството конкурс. Приема развиването на новаторското учебно заведение като своя персонална задача.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Екипът

" Събрах ослепителен екип от експерти, които са едно характерно комбиниране сред мечтатели и практици - умеят да мечтаят, само че и знаят по какъв начин да трансфорат фантазиите в действителност. Те са главният мотор на това, което към този момент три години вършим с ослепителен триумф ", споделя Ненов. Говори за сътрудниците си като " дрийм тийм " от педагози от цяла България, сменили местожителството си, с цел да изградят напълно нов тип учебно заведение. Самият Ненов дефинира себе си като " креативен бродяга " - приключил е българска лингвистика в Софийски университет, като студент преподава британски, след това български и литература в няколко учебни заведения. Занимавал се е с редица методически разработки, новаторски планове, театрална педагогика, езикови системи за насърчаване на меки умения.

Подходът

Още с първия звънец на 15 септември 2017 година в ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " заработва сложен модел на новаторско образование, който педагогическият екип дефинира като " интеграция и цифровизация на основни компетентности ". В основата му стои интегрираният метод на образование с необятно приложение на новите технологии и внедряване на методически микс, включващ планово основано образование, диспути, изнесено образование, групова полемика, ситуационни способи (метод на съответната обстановка, проблем, симулация), евристична сказка, игрови способи, обърната класна стая, способ на дефицита на информация, способ на остатъка на информация, бинарен урок.

Всички випуски и класове по всички предмети учат новаторско. " Всяка година растем с годинка ", майтапи се шефът. През 2017 година са признати първи и пети клас, през идната отново първи и пети и по този начин следващата година към този момент ще има и четвърти клас. " Така ще затворим целия цикъл и надлежно всяка година екипът има опция да се концентрира върху един випуск, да го обвърже с това, което е направено предната година, и да се надгражда към този момент построената иновация. Затова имаше опция този интегриран и компетентностен метод да се развие в безусловно всички образователни посоки, в това число и в часовете по физическо образование и спорт ", изяснява Ненов. И дава образец с интегриран урок по физическо образование и история, отдаден на олимпийските игри, извършен по време на онлайн преподаването поради пандемията от ковид. Всяка дисциплинираност се обвързва с останалите. " Миналата година участвахме в един план на Министерството на здравеопазването - " Посланици на здравето ", за което бяхме отличени със специфичната премия на Европейската комисия, тъй като разработихме stem справочник, който сплотява физическо образование и спорт, математика, физика, биология, всичко, обвързвано с нашия здравословен метод на живот. Това е нещо, което се опитваме да реализираме - високорангово познание ", изяснява Ненов.

Дигитализация

Водещо методическо решение в работата на ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " е разширението на обсега на процесите на учене, администриране и консолидиране на общността посредством цифровите технологии.

Променя се ролята на учителя - от " снабдител " на подготвени познания той се трансформира в наставник, който предизвиква децата сами да търсят нужната им информация в международната мрежа, да я проучват, премислят и употребяват, и даже да синтезират ново познание. Екипът на учебното заведение се стопира на следните просветителни решения: Приложенията и услугите на Office 365 за просветителни цели, защото те дават опция освен за образуване на образователния развой, само че и за основаване на среда за съдействие и обосноваване на учениците за по-активно присъединяване в образователния развой. LearningApps.org - общообразователна платформа, стимулираща творчеството на преподавателя. Дава опция за генериране на интерактивно игровизирано образователно наличие, което ангажира ученика и чрез графичната си визуализация дава емпиричен резултат. Code.org - платформа за образование по програмиране, която подтиква творчеството на ученика при намиране на логаритмувани решения на поставените задания. Scratch - обучителен инструмент с благоприятни условия за осъществяване на интегрирано наличие, подтикващ творчеството на ученика при дизайна на лично наличие и шерването му с други консуматори под формата на игра/видео и така нататък Minecraft Education Edition - евентуално най-мощният инструмент в границите на реализирания в учебното заведение учебен развой. Любимата на децата игра е напълно подчинена на интегрирания метод, защото в нея се основава свят, в който могат да се осъществят екипни взаимоотношения, реализират се съответни резултати, до момента в който от самото начало основава наслада от играта.
Въведена е електронна система за учебно ръководство shkolo.bg, чиито функционалности разрешават непрекъснат мониторинг на триумфите (индивидуално и по класове) и непрекъсната противоположна връзка с учениците и родителите.

Тревожността

Два месеца след откриването на учебното заведение - през ноември 2017 година, с първия прогимназиален випуск се прави тест. " За да установим нивата на учебна тревога, организирахме тест по методиката на Филипс, който е предопределен за диагностика при възпитаници от начална и прогимназиална възраст. Оптималният възрастов диапазон е 10-14-годишна възраст, т.е. 3-7 клас ", изяснява Ненов. С този тест се наблюдават общата тревога, страхове от изпитване и неуспехи, от изява и от отношение на близките. Тестът включва 58 въпроса, попълня се електронно от учениците с " да " и " не ", като отговорите са обработени от особено основано уеб приложение. При обработка на резултатите се отделят тези въпроси, чиито отговори не съответстват с ключа на теста. Те се преброяват и в случай че са до 50%, се приема, че тревогата е в естествени граници, при повече от 50% - нараснала тревога, а над 75% - висока тревога. Освен установяване нивото на тревога в процентово отношение Филипс дава и канара на установяване типа на тревога, подредена в осем скали - общата тревога в учебно заведение, прекарването на обществен стрес, фрустрация на потребността от реализиране на триумф, боязън от себеизразяване, от инспекция на знанията, от противоречие с упованията на близките, ниска физиологична съпротивляемост на стрес и проблеми и страхове в връзките с учителите.

" Получените резултати потвърдиха първичната ни догадка, че динамичността на развиване на учебната общественост е стресогенен фактор, който поражда тревога. Впечатление обаче прави събитието, че нивата на тревога по множеството от скалите са в междинните равнища, което може да се отдаде на въздействието на организационния модел и новаторските форми на педагогическо взаимоотношение, които имат позитивен резултат и поддържат нивата на тревога в норма ", изяснява шефът.

Моделът

" Резултатите от теста през 2017 година ни предизвикаха да предприемем ограничения за контролиране на нивата на учебна тревога за да се подсигурява сполучливата акомодация на учениците към динамичността на новаторската учебна общественост и да подтиква достиженията им ", показва шефът. За задачата употребяват инструментариума на P.E.R.M.A. модела на положително (психологическо) взаимоотношение на Мартин Селигман:

Съчетанието на петте детайла на благоденствието, показани в едноименната книга на Селигман от 2011 година (издадена на български език през 2017 година от издателска къща " Хермес " ), е издържано в духа на водещата методическа идея в реализацията на просветителния развой в ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " - интегрираният метод на образование.

" Когато създаваш нещо ново, което би трябвало да дава един положителен модел на взаимоотношение и действие на учебната общественост, е извънредно значимо да се потърсят съответни тактики и положителни практики, които не е наложително да вземаме наготово, само че да приспособяваме към личната си общественост и просветителна система ", споделя Ненов. Освен нововъведението на равнище технология и метод съгласно него е извънредно значимо учебното заведение, което занапред основават, да бъде един модел за положителна среда, само че не в блудкавия смисъл на " Мисли положително и всичко ще бъде наред! ", акцентира той. " Самата идея на Селигман и на другите теоретици на позитивната логика на психиката е, че в действителност позитивното влияние е резултат от провокациите, които се слагат пред общността, и метода, по който те се преодоляват и се образуват взаимоотношенията ", изяснява Ненов. Но дебело акцентира, че когато става дума за главно учебно заведение, не е допустимо да се употребяват по-радикални форми на позитивната логика на психиката, които биха могли да дадат положителни резултати, само че пък с избран риск за подрастващите. Така че учебният P.E.R.M.A. модел е съгласуван с възрастта на учениците и интегриран в новаторския учебен развой.

Учебното наличие и дилемите за учениците се приспособяват към задачите на просветителния развой и визията на учебното заведение, като по този метод всяка урочна обстановка се трансформира в предизвикателство.

" Наблюденията и изследванията, които организирахме до този миг, демонстрираха, че ангажираността с действия и области, в които децата демонстрират по-голям интерес, ускорява техния блян за реализиране на високи резултати. Това ги кара да се усещат по-успяващи, което пък единствено по себе си стимулира децата да развият и подобрят уменията и знанията си и в области, към които до този миг не проявяваха интерес ", изяснява Ненов. Виждайки позитивните резултати от своите старания, преподавателите още по-уверено и отговорно демонстрират, че ангажираността е значителен фактор за развиването и триумфа на общността. Родителите също стартират интензивно да се ангажират и спомагат. Според изследване, извършено през май 2018 година от Бургаския свободен университет, 89.6% от родителите утвърждават образователния развой, а 98.8% считат, че новаторските способи на преподаване построяват сложни умения у децата им.

" Един от главните фактори, които съкратиха дистанцията и ускориха взаимоотношенията сред обособените възпитаници, учители и родители, е потреблението на електронните технологии, обособените платформи и облачното пространство освен за образованието, само че и за свързване и връзка ", акцентира шефът.

Резултатите

Новосъздаденото общинско учебно заведение дава отлични университетски резултати. През образователната 2017-2018 година възпитаниците на учебното заведение печелят 63 призови места на национални и интернационалните надпревари, както и две учебни оценки - Microsoft Showcase School и " Дигитален дипломат на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ". Училището се включва в мрежите на OSOS (Open Schools for Open Societies) и Eco-Schools и построява партньорства за съдействие и базова работа с пет национални висши образователни заведения - Бургаския свободен университет, университета " Проф. доктор Асен Златаров ", СУ " Св. Климент Охридски ", Нов български университет и Българската академия на науките. Учениците основават плана " Моето Атанасовско езеро ", който ангажира цялата бургаска общност и туристите с проблемите на биоразнообразието.

През идната образователна година учебното заведение придобива статут на новаторско учебно заведение с оптимален резултат от мониторинг на нововъведението. Призовите места на възпитаниците на национални и интернационалните надпревари са към този момент 184. Поканени са да вземат присъединяване в интернационалния план на Microsoft за основаване на възстановки на обекти от Списъка на UNESCO на недвижимото международно културно завещание във виртуалната среда на Minecraft. Партньорството се уголемява с още две национални висши образователни заведения - районно управление (на МВР) " Ангел Кънчев " и ПУ " Паисий Хилендарски ".

Изводите

На база сполучливото внедряване на P.E.R.M.A. модела на Селигман и последвалите високи достижения на възпитаниците на ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " е предстоящо нивата на учебна тревога да бъдат занижени по отношение на проучването от ноември 2017 година " С цел да установим валидността на хипотезата си през ноември 2019 година повторихме теста на Филипс и с изненада установихме, че резултатите са сходни с първичната диагностика и даже по някои скали се следи известно завишаване ", споделя шефът.

Изводът на специалистите е, че използването на P.E.R.M.A. модела към учебната организация трансформира учебната тревога в конструктивен мотивационен заряд, който подкрепя реализирането на високи достижения от страна на учениците. Така тревогата се преобразува в ангажираност (E) по отношение на самоактуализацията на личността, построява положителна конкуренция и/или съдействие (R), устремени към задачата (М), и активизира индивида при реализирането на високи достижения (А), които на собствен ред основават позитивна настройка към опита и прекарването (Р). Или както споделя Ненов, самият Селигман акцентира, че P.E.R.M.A. моделът на позитивната логика на психиката не значи " безоблачно самодоволство ", а надълбоко свързване със смисъла на живота.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР