Михаил Ходорковски обвини Европейския съюз, че е допуснал огромна грешка

...
Михаил Ходорковски обвини Европейския съюз, че е допуснал огромна грешка
Коментари Харесай

Михаил Ходорковски: ЕС допусна огромна грешка със санкциите срещу руския петрол

Михаил Ходорковски упрекна Европейския съюз, че е позволил голяма неточност с петролните наказания против Москва, които сега подкопават стопански 27-те страни от блока, вместо да лимитират финансите за армията на Кремъл, заяви списанието " Политико ", цитиранот от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6091
Бившият най-богат човек на Русия съобщи, че Европейски Съюз е трябвало да си обезпечи различни доставки на енергийни източници, преди да пристъпи към ембарго, или да обмисли напълно различен метод - да вземем за пример мита върху съветските нефт и газ, вместо да постанова директна възбрана.

Ходорковски твърди, че като е направила дупка в личните си финанси, Европа в този момент е по-малко способна да вложи парични средства във значимата задача за закупуване на повече оръжия за Украйна.

След едномесечни договаряния в края на май страните-членки на Европейски Съюз се споразумяха да забранят морските доставки на нефт от Русия до края на тази година, което се равнява на над 90 % от вноса.

" В момента енергийните наказания вредят на Европа, а не на Русия ", сподели Ходорковски пред " Политико " по време на първото си пътешестване в Европейски Съюз от началото на войната в Украйна. " Моята позиция беше и си остава същата - какво, по дяволите, вършиме? ", акцентира той.

Ходорковски, някогашният началник на петролния колос ЮКОС, прекара 10 години в пандиза по обвинявания, които бяха считани за скалъпени, откакто стана прям критик на Кремъл. След освобождението си през 2013 година Ходорковски се изсели в Швейцария и стартира да води акция за поощряване на демокрацията и правата на индивида в Русия посредством своята организация " Отворена Русия ".

" Проблемът е, че сегашните западни политици в никакъв случай не са водили диалози с разбойник ", сподели той, визирайки съветския президент Владимир Путин. " Можеш да започнеш да преговаряш с него, единствено когато той се почувства в по-слаба позиция ", добави някогашният магнат.

Ходорковски, който е в Брюксел за двудневни срещи с представители на Европейски Съюз и други лица, проведени от основания в Братислава мозъчен концерн GLOBSEC, твърди, че блокът е можел по-добре да похарчи парите си за оръжия за Украйна.

" Колко загуби Западът от приходите си, въвеждайки всевъзможен тип енергийни наказания? 100 милиарда $, 200 милиарда $? Ако Украйна беше получила оръжия за 50 милиарда $, вместо за 10 милиарда, в този момент обстановката щеше да е напълно друга - без да се вкарват каквито и да било енергийни наказания ", сподели той.

През април на фона на войната в Украйна Европейски Съюз намали прогнозите за растежа на стопанската система си за тази година с към 1 на 100 - което се равнява на към 160 милиарда евро въз основа на последните оценки на брутния вътрешен артикул от Международния валутен фонд. Междувременно блокът отделя 2 милиарда евро за въоръжаване на Украйна.

И най-после, някогашният милиардер съобщи, че Европа е трябвало да постави по-съгласувани старания за намиране на различни петролни и газови доставки, преди да наложи глобите. Вместо това страните от Европейски Съюз трябваше да заменят съветските енергийни доставки посредством прибързани договаряния.

" Бях учуден, когато открих, че не е имало никакво съглашение за различни доставки, а по-късно и в този момент въвеждате наказания? ", заяви  Ходорковски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР