Михаил Ходорковски, бившият ръководител на ЮКОС, разяснява в пространно интервю

...
Михаил Ходорковски, бившият ръководител на ЮКОС, разяснява в пространно интервю
Коментари Харесай

Ходорковски: Ако Путин загуби Донбас, ще се махне от Украйна

Михаил Ходорковски , някогашният началник на ЮКОС, коментира в просторно изявление пред водещия на предаването  Стивън Сакър в БиБиСи,   какво е бъдещето на Путин. Ходорковски счита, че Путин ще загуби войната, което по-нататък ще докара до промяна на режима в Москва. 

" Путин преследва идиотска цел, само че не съм сигурен, че е подготвен да стигне докрая. Смятам, че в случай че съветската армия претърпи проваляне в Донбас , той ще би трябвало да отстъпи ". На въпроса, че на Запад мнозина считат, че Путин е подготвен да прибегне и до оръжие за всеобщо заличаване, Ходорковски дава отговор, че не му се има вяра. " Не е невероятно, в случай че не престават западните водачи да го уговарят, че няма да му противостоят съществено, в случай че той се откаже от Украйна. Според мен него го стопират единствено думите на Байдън, че в случай че прибегне до нуклеарното копче, ще получи съответен отговор. "

Ходорковски допреди няколко дни е бил във Вашингтон, само че съгласно водещия може би не е видял подготвеност у западните водачи, и даже Съединени американски щати да дадат тежкото въоръжение, което желае Зеленски. Ходорковски ясно декларирал при срещите си, че Западат се бави доста, че работи най-малко с месец забавяне. Но малко по малко обстановката се трансформира. " Смятам, че Украйна получава към този момент оръжието, което може да употребява. Освен това Западът образова украинските военни по какъв начин да работят с оръжието, което занапред ще получат. Това е значим сигнал за всички участници в битката ", споделя Ходорковски.

" Струва ми се, че в този момент Западът осъзна пред какъв избор е изправен. Казах им няколко пъти, че Путин в главата си води война по едно и също време с НАТО, Съединени американски щати, а не просто с някаква Украйна. И в случай че съгласно вас е значимо дали Путин ще нахлуе в някоя европейска страна, с цел да се намеси НАТО, разберете, той към този момент води война с НАТО. И вашият избор е дали да успехите Путин на украинска територия, или ще ви се наложи да се биете с него на територията на някоя членка на НАТО. В това се заключава целият избор ". 

Ходорковски разказва и съдбовната неточност на Запада да се обвърже тясно с съветските енергоносители в последните 10 години.

" А още тогава беше ясно накъде се е запътил Путин. И тогава трябваше да се подхващат стъпки за енергийна самостоятелност. Но какво пък - по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Но през днешния ден Западът ще заплати за тези неточности.  Що се отнася до Путин, в случай че му се наложи да преориентира потоците на петрола и газа от Европа към Азия, ще загуби половината от приходите във федералния бюджет. Дали ще успее все пак да продължи войната, не знам. Не съм боен специалист, само че това ще е сериозен удар за него ", споделя Ходорковски. 

Източник:

Снимка: фейсбук/Владимир Путин
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР