Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва,

...
Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва,
Коментари Харесай

Погребват Горбачов до съпругата му Раиса

Михаил Горбачов ще бъде заровен на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия имот, до брачната половинка си Раиса Горбачова, твърди  осведомен с желанието на околните на Горбачов.

Снощи стана ясно, че водачът на Перестройката е умрял на 91, след дълготрайно боледуване.

Той беше пръв и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното отдръпване на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. 

Това е индивидът, който докара до разпад Съюз на съветските социалистически републики, постави точка на Варшавския контракт, отдръпна контрола на Москва върху Източна Европа, изведе руските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен надзор, отключи пазарната стопанска система, напомня " Дойче веле ".

С идването си на власт през 1985 година Горбачов стартира вълна от политически и стопански промени, ориентирани към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред съществени рецесии, отбелязва Франс прес, съобщавайки за кончината на бащата на руската перестройка. 

Икономиката, която Горбачов наследява се разпада, написа “Скай нюз ”. Той знае, че Съветският съюз не може да си разреши да поддържа Студената война и огромният бюджет за защита, по тази причина стартира да договаря със международни водачи, в опит да ги убеди, че Съюз на съветските социалистически републики към този момент не е опасност.

В Белия дом той открива президент, който цели да понижи използването на нуклеарни оръжия също толкоз, колкото и Горбачов. Две години след началото на ръководството му той подписва Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние с Роналд Рейгън. Четири години по-късно, дружно с Джордж Буш, подписват двустранен контракт сред Съединени американски щати и Съветския съюз по отношение на намаляването и ограничението на стратегическите офанзивни оръжия. 

Привърженик на политиката на доближаване със Запада, той получава Нобелова премия за мир през 1990 година

Между 1990 и 1991 година е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 година, което води до края на Съюз на съветските социалистически републики, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР