Михаил Горбачов, последният съветски лидер, е бил шокиран и объркан

...
Михаил Горбачов, последният съветски лидер, е бил шокиран и объркан
Коментари Харесай

Преводачът на Горбачов: Операцията в Украйна го смаза емоционално и психически, беше шокиран и объркан -

Михаил Горбачов, последният руски водач, е бил шокиран и комплициран от спора в Украйна през месеците преди гибелта си и през последните години е бил душевен смачкан от влошаващите се връзки на Москва с Киев, сподели през вчерашния ден неговият преводач, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Павел Палажченко, който работил с някогашния руски президент в продължение на 37 години и го придружавал на голям брой срещи на високо ниво, разговарял по телефона с Горбачов преди няколко седмици и сподели, че както той, по този начин и други хора, били изумени от това, какъв брой травмиран бил той от събитията в Украйна. " Не единствено (специалната военна) интервенция, която стартира на 24 февруари, само че цялата еволюция на връзките сред Русия и Украйна през последните години, беше в действителност тежък удар за него. Това в действителност го смаза прочувствено и душевен ", сподели Палажченко в изявление за Ройтерс. " В нашите диалози с него за нас беше доста явно, че той беше шокиран и комплициран от протичащото се (след като съветските войски нахлуха в Украйна през февруари) по най-различни аргументи. Той вярваше освен в близостта сред съветския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени ", добави той.

На фотоси от 80-те години на предишния век с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън гологлавият, мустакат Палажченко постоянно е до Горбачов, приведен, с цел да чуе и преведе всяка дума, отбелязва Ройтерс. Седемдесет и три годишният някогашен преводач добре познава мислите на починалия руски водач от интервала преди неговата гибел, защото през последните месеци се срещал с него и поддържал контакти с неговата щерка Ирина.

Палажченко сподели, че фамилията на Горбачов е обвързвано с Украйна. Бащата на брачната половинка на някогашния руски водач Раиса е украинец и по думите на някогашния преводач Горбачов в никакъв случай не би водил война, с цел да възвърне страната, която управлявал от 1985 година до 1991 година. " Разбира се в сърцето му на мисловната карта за него и множеството хора от неговото политическо потомство е към момента една мислена страна, от която е част множеството от някогашния Съветски съюз. Не мога да си показва той да споделя " това е то и аз ще направя каквото е належащо да го наложа ", добави той.

Отношенията на Горбачов с Украйна от време на време бяха сложни, отбелязва Ройтерс. Киев му забрани да влиза в страната през 2016 година откакто той сподели в изявление за английския вестник " Сънди таймс ", че би работил по същия метод като Путин за анексирането на Крим през 2014 година. " Винаги поддържам свободната воля на хората и множеството от тях в Крим желаеха още веднъж да станат част от Русия ", сподели тогава Горбачов, визирайки резултатите от референдума, който Киев и Запада считат за незаконен. Някои украинци също по този начин го упрекват за първичните руски опити за потулване на нуклеарната повреда в Чернобил през 1986 година.

Палажченко сподели, че Горбачов считал, че историята ще го оцени вярно. " Той обичаше да споделя, че историята е капризна дама. Мисля, че той вярваше и очакваше, че окончателната оценка за него ще бъде положителна ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР