Михаела Филева играе главната роля в рок операта Есмералда -

...
Михаела Филева играе главната роля в рок операта Есмералда -
Коментари Харесай

Рок операта Есмералда - Парижката света Богородица с Михаела Филева гостува в София

Михаела Филева играе основната роля в рок операта " Есмералда - Парижката света Богородица ". Постановката на старозагорската опера гостува за първи път на софийска сцена на 31 март в зала 1 на НДК.

Автор на музиката е Рикардо Кочанте, въодушевен от едноименната творба на Виктор Юго. Оркестрацията за огромен симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. 

Борис Тасков ще е в ролята на Квазимодо, Николай Моцов ще изиграе Грeнгоар, Марин Русинов - Фроло. Участват още Богомил Спиров (Феб), Гергана Николаева (Фльор де Лиз), Александър Панайотов (Клопен), оркестър, рок група, хор, балет, деца от детско-юношеската студия за опера и балет на операта в Стара Загора, представители на прабългарската школа за оцеляване " Бага-Тур ". 

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент - Владимир Бошнаков. Хореограф е световноизвестният Марио Пиаца. Автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор - Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

" Водещ е монтажният кинопринцип с внезапните и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени подиуми, драматургично заложени и подкрепени от минимализма и лаконичността на музикалната форма, актуалния темп и метрум, произлизащи от самия концепт/модел на жанра рок опера. Хорът, който е основно настоящо лице, участва като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разсъдък ", споделя режисьорът Виолета Горчева. 

" Говорейки за Notre-Dame, приказваме за любовта и за гибелта. Тези две тематики, свързани с танца са постоянно дружно. В тази опера аз съм ловджия на перли. Всеки артист, всяка нота, всяко придвижване на танцьора са хореографска и музикална идея. Всеки работи и знае партията и на другия. Всеки стартира или приключва живота на другия. Това е моята философия, която дадох на заглавието.

Всяко хореографско придвижване съм сложил тъй че да експресирам живота и гибелта. Когато обърнете внимание на символичните жестове на танцьорите или това, което се назовава „ мудра “, това акцентира всяка музикална нота и всеки книжовен текст. Заявявам, че трупата, с която работя " Парижката света Богородица " е на доста високо равнище. Отправям своите похвали към Държавна опера Стара Загора, за това, което виждам. Всички работим в прелестна естетика ", споделя Марио Пиаца.

" В НДК ще представим творбата с огромен симфоничен оркестър, рок група, огромен и дребен хор. Много съм благополучен, че имам опцията да работя с Марио Пиаца, чиято идея всички дружно ще осъществяваме по най-хубавия метод. Това, което той желае да пресъздаде с танц, ние ще създадем с музика от оркестър и глас. От мюзикъл, както и маестро Пиаца сподели, вършим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 плюс увертюрата - всичко в границите на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, тук-там - трагична, само че доста мелодична ", споделя диригентът Владимир Бошнаков.

" За мен е чест, наслаждение и огромен шанс да градим облици с прелестните сътрудници. Между нас има голяма eнергия, работим с готовност и обич и съм сигурна, че този наш жар ще стигне до публиката ", казва Михаела Филева.

Когато през 1998 година мюзикълът " Парижката света Богородица " е показан за първи път във френската столица, той прави подобен възторг, че след година е вписан в книгата на Гинес - поради интереса, който провокира. Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбъстъри като " Батман " и " Игра на тронове ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР