Миграцията в и от Африка остава предизвикателство, което изисква дълготрайни,

...
Миграцията в и от Африка остава предизвикателство, което изисква дълготрайни,
Коментари Харесай

Станишев: От донор ЕС трябва да се превърне в инвеститор в мир за Африка

„ Миграцията в и от Африка остава предизвикателство, което изисква дълготрайни, а не прибързани и недомислени решения. В този смисъл мятане на средства с вярата, че проблемите ще се решат от единствено себе си, е сигурна формула за неуспех " .

Това съобщи българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев на кръгла маса, отдадена на миграцията, в границите на Конференцията на високо ниво за партньорство с Африка.

" Всяка финансова помощ би трябвало да бъде непосредствено ориентирана към справяне с първопричините за бежанската рецесия, а точно понижаване на бедността, качествено обучение, постоянен стопански напредък и превъзмогване на неравенствата, по този начин както са записани в Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации “, сподели още Станишев.

По отношение на партньорството с страни от Африка, президентът на ПЕС подчерта нуждата от прекратяването на порочния модел за даване на финансова помощ с неразбираема успеваемост.

Той прикани за същинско съдействие, основаващо се на общи дейности, за усилване на ангажираността на държавните управления на страните от Африка. Според Станишев обаче, даже такова партньорство, в това число новите финансови принадлежности на Европейски Съюз, ориентирани към Африка, не може да размени неотложната цялостна промяна на европейската политика за миграция.

" Европейският парламент към този момент предложи да бъде основан непрекъснат механизъм за систематизиране на търсещите леговище в Европейски Съюз, който да отстрани тежестта от страните по външните граници на съюза като България, която е на първа линия по Балканския маршрут ", напомни Сергей Станишев. 

Той изрази вяра, че Българското председателство на Европейски Съюз ще има основна роля за реализиране на консенсус по проверката на Дъблинския правилник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР