Миграцията на населението е една от причините да се наблюдава

...
Миграцията на населението е една от причините да се наблюдава
Коментари Харесай

Общината да управлява празните жилища

Миграцията на популацията е една от аргументите да се следи висок % на празните жилища у нас, считат специалисти. Друг проблем, е че част от купените парцели са курортни или вилни и са добити със стопанска цел, а за тях не се заплаща налог. „ Този детайл би трябвало да се изчисти” е мнението на заместник-министъра на районното развиване и благоустройство Малина Крумова.

Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов внесе законопроект за по-голяма данъчна тежест върху тези парцели. „ Тук става дума освен за курортните места, само че и за територията на цялата страна. Един от най-големите проценти на незаети жилища е в Северозападна България. Необходимо е да бъдат построени механизми дадена община да употребява тези необитавани жилища, с цел да притегли младежи при атрактивни условия. Не приказвам за национализация, а за инструмент за районно развиване. Трябва да работим интензивно с общините и те да имат ролята на ръководещи на жилищния процес”, споделя пред „ 24 часа” Крумова.

Появиха се мнения, че новият законопроект дава опция за национализация на жилища. Никъде в тактиката не написа национализация. Просто се разпознава казуса с празните жилища и се търси метод за решаването му. Ако жилището е празно, тъй като човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и страната да могат да го употребяват. „ Една от концепциите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за ръководство на общината. Подчертавам - ръководство, а не смяна на собствеността. Възможно е притежателят да заплаща по-малки налози или да бъде освободен. Всички като жители и притежатели би трябвало да разберем, че собствеността е инвестиция. Всяка компания ще ви каже, че един актив би трябвало да работи за съответния собственик”, споделя заместник-министърът на районното развиване.

Два са главните казуса при съществуването на доста необитаеми жилища. Първият е, че те не се поддържат, а това утежнява енергийната успеваемост на цялата постройка, а вторият е, че постоянно не се заплащат налози.

Друг въпрос обиден в тактиката е намесата на страната в регулирането цените на жилищата. „ Министерство на регионалното развитие няма да се намеси непосредствено на този пазар. Ще търсим механизми, които да провокират държание на банковия или строителния бранш, което да докара до други трендове. Регулирането на един пазар всекидневно се прави с фискални или данъчни принадлежности, само че те не са единствените. Може, да вземем за пример да се ангажира обществена отговорност на участниците на пазара”, добавя Крумова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР