Миграцията на хора от населените места в областта към Пловдив

...
Миграцията на хора от населените места в областта към Пловдив
Коментари Харесай

Край с миграцията! Областта застига Пловдив по заплати

Миграцията на хора от обитаемоте места в региона към Пловдив е минала пика си, а краят  към този момент се вижда. Много от близките общини застигат центъра по развиване, демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/. Доходите в Раковски, " Марица " и Стамболийски пък са равни на тези в Пловдив, само че животът в по-малките градчета и селата е по-евтин. Липсата на разлика в стандарта ще спре процесите на миграция, в случай че в периферията се усъвършенства виталната среда и качеството на образованието и опазването на здравето, настояват специалистите. 

През последните години Пловдив страда от синдрома на безредната урбанизация, а жилищното строителство претърпява нов взрив. Проучване на пазара демонстрира, че купувачи на жилищата в новите комплекси са най-много хора от околните обитаеми места, които мигрират към огромния град. Изравняването на приходите в регионалния център и периферията обаче ще понижат доста търсенето в сегмента " евтини жилища " през идващите 2-3 години.  

Пловдив като стопански център въздейства добре на близките община, гласи един от изводите в проучване на ИПИ. Регионът е посочен като образец в положителна тенденция. В същото време общата статистика демонстрира, че в доста други области ножицата сред огромните центрове и дребните общини продължава да се отваря, което води до тотално обезлюдяване на цели региони.

Проучването сочи още, че Пловдив даже изостава по продукция на глава от популацията от Раковски, " Марица " и Стамболийски, които концентрират в себе си огромна част от промишлеността в региона. Факт е и доближаването на нивата на коефициента на безработица. Повечето периферни общини последователно стопяват разликата с ядрото. Икономически център Пловдив още веднъж се откроява, тъй като разликата сред ядрото и периферията е едвам 6,4% - на процедура приходите са съвсем идентични.

Това най-вероятно се дължи на няколко условия. От една страна, високата трудова миграция в границите на икономическия център значи, че повече поданици на периферията имат достъп до високите заплати на ядрото, показват от ИПИ. От друга, чисто географското разполагане на части от пловдивската агломерация на територията на няколко общини евентуално също способства за този резултат. Своята роля играе и развиването на индустриални зони в периферията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР