Миграционният натиск за периода от 1 януари - 15 февруари

...
Миграционният натиск за периода от 1 януари - 15 февруари
Коментари Харесай

Гранична полиция се хвали, че е овладяла мигрантския натиск

Миграционният напън за интервала от 1 януари - 15 февруари 2024 година преобладаващо на българо-турската граница е 3023 опита за прекосяване от незаконни мигранти. За съпоставяне за същия интервал на предходната година опитите са били 8 519.

Мигрантският напън е овладян, рапортува шефът на Гранична полиция Антон Златанов в годишния доклад пред медиите.

През 2023 година миграционният поток е бил 50% по-висок на зелената граница, като това е изправило пред съществено предизвикателство граничарите. Вече няма чиновници на Жандармерията по границите, похвалиха се от гранична полиция.

Друг проблем, пред който се сблъскали граничарите, е огромният % на недокомплект - над 700 вакантни длъжности, липса на коли с висока проходимост и липса на поддръжка на техническите средства и системите за наблюдаване.

Златанов е удовлетворен обаче, че към този момент няма свободни незаети места в Гранична полиция.

Той уточни, че главният мигрантски поток минава през България в посока северномакедонската граница към Сърбия. Мигрантският напън от Гърция е незабележим, като главният напън на мигранти идва от българо-турската граница, уточни Антон Златанов. В интервала 2017-2020 година е имало относителен застой на мигрантския напън. Есенните и зимни месеци остават ниски, като има сериозен спад на мигрантския напън и има сериозен спад на арестуваните в страната мигранти на годишна база, разяснява Златанов.

Антон Златанов показа и главните цели на граничарите - да бъде осъществен ефикасен граничен надзор, да бъде защитавана границата (зелена и синя граница) и да се противопоставяне сполучливо на незаконната миграция и на останалата престъпност през държавната граница. Гранична полиция съдържа в себе си всички съставни елементи на Министерство на вътрешните работи, а и освен - при граничарите се работи както от страна на еднообразен състав, на зелена граница, на речни кораби и катери, на морски кораби и катери, водолази, водачи, водачи на служебни кучета. Гранична полиция е едно малко министерство в границите на министерството, изясни Златанов по време на доклада за работата на граничарите през 2023 година

" Няма по-разнообразна и по-голяма конструкция в Министерство на вътрешните работи от Гранична полиция. Гранична полиция се трансформира водеща в публичния интерес ", регистрира Златанов.

Той показа и интернационалната активност, която прави Гранична полиция. Там граничарите също постигнали прогрес. Гранична полиция има извънредно тежка, само че удовлетворителна 2023 година

Позитивните вести през 2023 и 2024 година: Предстои закупуването на 360 броя високо проходими автомобила, 52 броя микробуси, 30 броя профилирани коли за превоз на служебни кучета, 4 броя профилирани арестантски коли, 3 броя профилирана техника за репатриране на развалена техника на Гранична полиция.

Златанов регистрира и активността на Гранична полиция на гранично-пропускателните пунктове през страната. Преминалите пасажери през граничните пунктове: сухопътни граници - 72%, въздушна граница - 26% и морска и речна граница - 2%. Установените нарушавания са главно свързани по трафик на мигранти. Спрени са и тонове канабис по границите.

Златанов се надява през 2024 година да се вдигне целият летателен уред на Гранична полиция във въздуха.

Златанов регистрира още работата на Гранична полиция за инспекцията от Шенгенската оценителна комисия. Оценката е, че България е покрила всички условия на техническо и експертно равнище за присъединение към Шенгенското пространство и дава отговор на всички условия за цялостно използване на Шенгенското законодателство. От 31 март българската страна ще стартира да издава и шенгенски визи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР