Мигрантите са най-голямото предизвикателство, най-голямата опасност за стабилността на Европа

...
Мигрантите са най-голямото предизвикателство, най-голямата опасност за стабилността на Европа
Коментари Харесай

Александър Рар: Мигрантите са най-голямата опасност за стабилността на Европа

Мигрантите са най-голямото предизвикателство, най-голямата заплаха за стабилността на Европа през последните 20-30 години, съобщи в изявление за предаването „ 12+4 “ Александър Рар – специалист по въпросите, свързани с Русия.

„ Има ерес в обществото освен в Германия, само че и в Европа. Заради това Европа се намира в огромна заплаха, има рецесия на идентичността, точно поради емигрантите “, разяснява той. Рар акцентира, че в Германия има две радикално разнообразни гледни точки във връзка с рецесията с бежанците и мигрантите:

„ Много хора в действителност се опасяват от ислямизацията на Германия и на Европа. Те не могат да проумеят за какво толкоз хора, доста от тях незаконни, някои от тях терористи или радикали, или пък свързани с престъпни структури, са „ канени ” да дойдат в Европа. Не могат да си обяснят за какво бежанците би трябвало да получават такива пари, каквито получават и немските безработни. Много германци отхвърлят тази концепция и желаят политиците да преустановят потока на бежанци в Германия. /…/ Другата идея е, че част от немския хайлайф желае да построи най-хуманитарното общество на земята. Те считат, че може да построи такова общество и да научи останалия свят по какъв начин да живее по този модел. /…/ Тези две концепции се борят толкоз грубо, че дори държавното управление може да падне поради това “.

Експертът разяснява политиката на немския канцлер: „ Меркел е за открити граници вътре в Европа, само че тя в този момент е принудена, защото по този начин желаят европейците, да поддържа усилване на контрола върху външните граници на Европа. Затова тя сподели, че Унгария се оправя доста добре с удържането на външните граници на Европа. Това беше сензационнно заявление. Проблемите с бежанците ще продължат, това е най-голямото предизвикателство за Европа “.

Александър Рар напомни, че всички представители на службите споделят, че не би трябвало да се отварят границите по този начин, както направи Меркел:

„ Това беше нейно персонално решение. Тя направи неточност. Тя изиска да влезе в историята, изричайки следната фраза: „ Аз не желая нови стени в Европа! “. На нея й се стори, че Унгария издига стена против мигрантите и че тя е призвана да унищожи тази стена. Меркел искаше точно по този метод да влезе в историята. И направи голяма неточност. Тя мислеше, че ще бъде носена на ръце, считаше, че нейната позиция ще бъде известна в Европа, само че се оказа, че не е по този начин. Най-после тя разбра това, че няма да влезе в историята красиво “.

Тръмп се пробва да унищожи основите, на които е сложена западната система и трансатлантическата взаимност, счита още Александър Рар и изясни: „ Той непосредствено приказва, че не знае дали Европейски Съюз ще оцелее, дали НАТО ще продължи да съществува. Той сподели, че може би Крим ще бъде приет, че принадлежи на Русия. Доналд Тръмп е извънредно неординерен човек. И неговата политика трансформира западния свят. Старите съдружници като Меркел и Макрон се чудят какво става, само че в страни като Италия, Полша и даже Англия доста скоро ще се появят нови съдружници на Съединени американски щати, т.е. съдружници на новата политика на Съединени американски щати. Може да се каже, че политиката на Тръмп разделя Европа. Той е приветлив на доста хора и те го поддържат. Вече не съществува това единно съюзничество на Запад, което познаваме “.

Според него на Америка към този момент не й е необходим този остарял Запад, който до момента съществуваше:

„ За да останат в Европа, Съединени американски щати би трябвало да лимитират въздействието на своя противник Русия по този начин, че в действителност най-голямата по територия страна в Европа да не бъде в Европа. Затова Съединени американски щати постоянно доста остро се афишират против концепциите на Германия и Франция за някаква нова източна политика. Според Германия и Франция Европа не трябва да е против Русия, а би трябвало да бъде дружно с Русия. Докато Америка постоянно упорства за една Европа без Русия. И за жалост в това отношение Америка се поддържа от съвсем всички източноевропейски страни. Аз мисля, че това е голямо подвеждане на източноевропейските елити, че Европа би могла да бъде против Русия. Сега нещата са такива и Америка в съюз с източноевропейците строи своята Европа, в която няма място за Русия. В резултат виждаме, че Русия се ориентира към Китай, Индия, Турция. Европейският съюз може да оцелее, единствено в случай че се трансформира в съюз, насочен към стопанската система, съюз, в който действителните ползи преобладават над фиксацията върху демократичните полезности, а икономическите въпроси стоят над концепциите за основаването на съединени европейски щати. Народите на Европа към този момент не желаят това “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР