Мигрантите постоянно се опитват да преминат през гръцката граница към

...
Мигрантите постоянно се опитват да преминат през гръцката граница към
Коментари Харесай

Мигрантите отново тръгват по Балканския маршрут

Мигрантите непрекъснато се пробват да преминат през гръцката граница към Северна Македония в региона на Идомени. През нощта групи се качат във влаковете или вършат опити да пробият оградата по граничната вадичка, оповестява порталът „ Инфомигрантс ”, представен от БГНЕС.
Въпреки риска да бъдат ударени от ток от високоволтовите проводници, те скачат във влаковете, споделя за портала ватман, който неотдавна разкрил група мигранти във влака, който управлявал. Онези, които въпреки всичко съумяват да преодолеят трудностите на границата, най-често биват пресрещани от полицейските патрули в страната и връщани назад в Гърция.
Такъв е казусът с пакистанеца Муса, който съумял да влезе в Северна Македония през дупка в оградата по границата, само че бил хванат. Той твърди, че първо бил „ пребит от полицията в Северна Македония, а по-късно и от гърците ”, когато бил върнат през границата.
Порталът споделя и историята на 20-годишния сириец Абдула, който дни наред се криел в порутена постройка покрай железопътната станция в Идомени, до момента в който чака „ верния миг ” да премине границата и през балканския маршрут да замине за Западна Европа. „ Ще направя всичко, с цел да мина границата ”, безапелационен е Абдула.
Порталът прецизира, че това не са единични случаи, защото по продължение на железопътната линия или в изоставени вагони наоколо до гара Идомени има цели фамилии от мигранти и незабавно щом се появят патрули на гръцката полиция, те са разпръскват из полето в близост.
Припомняме, че дребното село Идомени се намира на границата сред Гърция и Северна Македония. През 2015 година хиляди мигранти и бежанци минаха от там пешком по път към Европа. За да бъде спрян огромният мигрантски поток към Европа, през 2016 година Европейски Съюз и Турция подписаха съглашение, по силата на което страните от Евросъюза затвориха границата си за бежанци, а Гърция построи ограда по северната си граница.
По това време в Идомени имаше спонтанен лагер с повече от 13 000 души в него, до момента в който управляващите не го изтеглиха през май 2016 година Мигрантите и бежанците бяха разселени принудително в различни места за настаняване на територията на Гърция, а палатките бяха разрушени с булдозери.
Според „ Инфомигрантс ” Идомени още веднъж се трансформира в главен канал за мигрантите. Местен гражданин споделя, че всеки ден в селото идват към 200 индивида, като някои от тях опъват палатки в полето. „ Страх ме е, че Идомени още веднъж ще бъде трансфорат в лагер ”, споделя паниките си той.
От Италия също към този момент се чуват гласове, че Балканският маршрут е бил деен и по време на пандемията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР