Мигрантите от злополучния камион ковчег са пресекли границата с Турция

...
Мигрантите от злополучния камион ковчег са пресекли границата с Турция
Коментари Харесай

Мигрантите от камиона ковчег прескочили браздата със стълба

Мигрантите от злощастния камион ковчег са пресекли границата с Турция благодарение на стълба. Прекарали са няколко дни в гората край Ямбол и след това са се качили в товарния автомобил. Тази поредност на събитията даде шефът на Националната следствена работа и зам. основен прокурор Борислав Сарафов, часове откакто край софийското село Локорско бе открит изоставеният камион и 18 трупа на задушени афганистанци.   

" В момента оглеждаме 18 натрупа и 34 оживели жители на Афганистан ", изясни Сарафов на конференция за трагичния случай и добави, че пресеклите браздата са били 52-ма. 

Четирима са арестуваните, измежду тях и притежателят на камиона, само че към момента не са им повдигнати обвинявания, сподели шефът на Главна дирекция " Национална полиция " Атанас Илков. Домовете им се претърсват, само че единственото, което уточни зам. основният прокурор, е, че те са в София и провинцията. Единият от задържаните е изтърпял неотдавна 5-месечна ефикасна присъда неразбираемо защо.

" Това са лица, за които имаме задоволително доказателства, че имат съпричастност към действието за каналджийска активност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства, като по последното има неоправдателна ефикасна присъда от 5 месеца, която е изтърпял. Собственикът на камиона е от Бургас, той е арестуван ", посочи Илков.

По думите му сигналът за произшествието е подаден от инцидентно минаващ жител. Мигрантите, които са излезли от камиона, са го завели до транспортното средство.

Малко по-късно основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров разгласи пред Нова тв, че арестуваните са петима и всичките са престъпно проявени.

" Това е един в действителност драматичен случай. Към момента има арестувани 5 лица. Всички те са престъпно проявени с множеството престъпни прояви. Две от тях имат голям брой прояви за трафик на мигранти ", посочи той.

От думите му се разбра, че обвинените уредници на групата имат две досъдебни производства за предходната година. По едното е въпросната 5-месечна присъда.

Сарафов посочи, че част от оживелите се разпитват в националното разследване, други са на лекуване в няколко лечебни заведения. На място се прави оглед от следователи, прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи.

" Това е неприятно стичане на събитията и неприятна преценка на каналджиите. Това са тайници, които са се пробвали да създадат в този камион, с цел да прекарат своята стока. А тяхната стока са хора, човешки същества ", разяснява Сарафов.

Шефът на Национална следствена служба заяви още, че са конфискувани 16 ДНК следи от камиона. Чрез тях ще се откри кой е карал транспортното средство и кой е бил в него. В домовете на арестуваните пък се търсят следи от каналджийска активност, както и предмети, които могат да ги свържат с камиона. 

Малко преди този момент стана ясно, че сред починалите 18 души има и дете на забележима възраст 6-7 г. Общият брой на приетите в болница е 34 души. Самият камион е бил залостен с греди, с цел да не могат да се измъкнат хората. Това е повода огромна част от тях да имат разранявания, когато са се пробвали да преодолеят трудността.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР