Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата.

...
Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата.
Коментари Харесай

Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата

Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата. Местните ги заобикалят, не биха застанали на пътя им. Мигранти в обезлюдените български села. Какво вършат там – единствено минават на път за Западна Европа, само че главният въпрос е заплашват ли по някакъв метод здравето и живота на самотните възрастни хора.
В Горни Коритен – село, покрай българо-сръбската
граница, в самотност, тишина и мизерия – труднообясним живот живеят десетина поданици, разпръснати в отдалечени и труднодостъпни махали. На една ръка от зелената граница със Сърбия, в тогавашния център на селото срещаме 82-годишния Валентин Станоев. Останал самичък преди година и половина, когато брачната половинка му умряла. Оттогава, с изключение на бежанци, в близост други хора рядко вижда, споделя той пред Нова телевизия.
„ Минават бежанци, и скоро съм виждал,
но те тука една лампа, имаше лампи тука улични, понижиха та една да оставят тука, е това е площада тука, магазина, и за една лампа – икономии. Не смее човек и да излезе, да се покаже, като е мрачно. Виждал съм, но от разстояние. Групи по 4-5 индивида, виждал съм ги, но не в този момент, скоро – преди 2 месеца съм виждал последно ”, спомня си 82-годишният гражданин на селото.
Посегателства обаче от бежанците нямало,
споделя ни възрастният мъж. Мигрантите от време на време нощували в изоставени постройки, без да основават каквито и да е проблеми. Годините гурбет в Либия разрешават на Валентин да се схваща частично с мигрантите. Но досега самотният гражданин на Горни Коритен не си е разрешавал да се сближава с тях.
На 15 километра от Горни Коритен е общинският център Трекляно.
Местните там не усещат мигрантски напън сега.

„ По едно време имаше, към този момент няма нищо. Справиха се граничните, към този момент оправиха всичко, напряко от раз се оправиха. Някакви канали си имат там техни, де да ги знам. Не, не, не, няма нищо нито разрушено, нито откраднато, никой не се е оплакал по никакъв метод ”, споделя Илин Илинов, който живее в Трекляно.
Хората край границата са безапелационни,
че не биха застанали на пътя на мигрантите и не биха пробвали да стопират придвижването им.

„ Това не е София – да видиш някой, да креснеш и да викнеш, и да ти извърнат и други внимание. Да не го изям аз, да ни е по-спокойно ”, признава Илин.

В полицията в Кюстендил няма сигнали за похищения върху частна благосъстоятелност от страна на мигранти в региона на Трекляно. В региона има засилено наличие на патрули на граничната полиция, на които локалните хора разчитат доста.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР