МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на

...
МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на
Коментари Харесай

Проф. Тагарев: МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО |

" МиГ-29 биха попречили естественото осъществяване на интервенция за надзор на въздушното пространство на НАТО. Аз приказвам от години, че в случай че има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да вземат участие в съюзни интервенции ", съобщи проф. Тодор Тагарев в предаването " Неделя 150 " по БНР.

С тези си думи той разкритикува изказванието на президента Румен Радев, че България би трябвало сама да охранява въздушното си пространство с МиГ-29.

Проф. Тагарев съобщи, че за 18 години в НАТО нашите изтребители не са  оперативно съвместими с тези на НАТО и изясни, че те нямат системата " свой-чужд ", поради което биха били обсъждани като цели от нашите съдружници. 

Той предвижда, че въздушното ни пространство към този момент   напълно се охранява от непознати сили. По думите му има единствено някои зони  или часове от денонощието, в които вземат участие българските изтребители.

Тодор Тагарев разяснява решението на водачите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария:

" Задачата е да се привлекат съдружници в нашата защита, да се отработят механизмите на взаимоотношение при възможна експанзия против нас, тя да се включи в защитата на страната и най-важното е - да подсигурява, че автоматизирано ще бъде задействан Член 5 и всевъзможни други усилвания. по тази причина тези батальонни бойни групи до момента се изграждаха от страни на съдружници, а не от страната хазаин. Сега набъбна внезапно потребността и в НАТО беше позволен разновидността тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вид, само че още веднъж ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от към 1500. Ние чакаме значително наличие на нашите съдружници ".

Проф. Тагарев счита, че НАТО е позволила неточност с решението си да разгласи, че няма да постанова зона, неразрешена за полети в Украйна. По думите му това е за да не се допусне непосредствено въвличане на Алианса във войната, само че от друга позиция - по този начин НАТО сама е лимитирала бъдещите си дейности, добавя той.

Той предвижда и изходът на войната. По думите му към момента не е ясно дали Русия въобще ще поеме контрола в Източна Украйна и дали ще успее да сътвори сухопътен кулоар от Крим. По думите му още във втората седмица на войната стана ясно, че Путин не съумява да извърши стратегическите си цели.

Проф. Тагарев счита, че за изхода за войната ще е от основно значение дали Русия ще успее да завладее Мариупол и дали украинците ще съумеят да си върнат Херсон. По думите му в случай че това се случи, то Одеса ще бъде предпазена, а с нея и черноморието и по този метод ще бъде блокиран и достъпът до Молдова.

Той разяснява и рокадата в последния миг, поради която не той, а Драгомир Заков стана министър на защитата, заемайки поста след Стефан Янев.

" Имаше доста сериозен напън вътре в ръководещата коалиция и някои среди отвън Народното събрание, които не бяха удовлетворени от моята номинация и съумяха да надделеят. "

Той съобщи, че в случай че беше заел поста, то евентуално част от посланията биха били разнообразни, само че водената политика би била същата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР