Microsoft за кратко детронира Apple като най-ценната компания в света.

...
Microsoft за кратко детронира Apple като най-ценната компания в света.
Коментари Харесай

Майкрософт детронира Apple от върха като най-скъпа компания в света

Microsoft за малко детронира Apple като най-ценната компания в света. Стремежът на компанията към развиване на генеративния AI продължава да покачва цената на акциите ѝ, отбелязва CNBC, съобщи Економи.бг.

В четвъртък (11 януари) акциите на софтуерния колос скочиха с цели 2%, поставяйки пазарните оценки на компанията на $2,903 трилиона. В същото време пазарната капитализация на Apple спадна до $2,871 трилиона, откакто акциите паднаха с 0,9%, отбелязвайки първият път от 2021 г., в който цената на производителя на iPhone падна под тази на Microsoft.
До четвъртък следобяд обаче Apple си върна купата, като оценката на Microsoft падна до $2,849 трилиона.

Ръстът в акциите пристигна малко откакто Microsoft заяви, че приходите ѝ са нарастнали със 7% до $52,9 милиарда през третото тримесечие, надминавайки упованията на анализаторите, демонстрира финансовият доклад на компанията. Печалбите се дължат значително на устрема на основаната в Редмънд, Вашингтон компания да интегрира AI технология в своя заоблачен бизнес, съгласно изказването.

Microsoft ускори своите AI начинания при започване на 2023 година с оповестяването на многогодишна инвестиция от $10 милиарда в OpenAI на Сам Алтман, започващата компания зад ChatGPT, софтуерния унищожител, който раздруса света през 2023 година

Въпреки че Apple беше първата американска компания, достигнала пазарна стойност от $3 трлн. през 2022 година, спадащите продажби на iPhone на компанията, които съставляват огромна част от облагите ѝ, навредиха на цената на акциите на компанията, която от този момент падна под рекордната стойност. Въпреки че е измежду най-новите огромни софтуерни участници в AI пазара, тя не означи изгодите от скока на акциите, подхранван от AI, следен при Microsoft и други.

Няколко огромни софтуерни компании, в това число Гугъл, Amazon и Meta, усилиха цената на акциите си, като оповестиха проекти за създаване на лични чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, или за консолидиране на технологията в своите артикули или интервенции, заяви Motley Fool. Компаниите, които загатнаха AI, означиха приблизително нарастване на цената на акциите си от 4,6%, до момента в който тези, които не го направиха означиха единствено 2,4% нарастване, съгласно платформата за изследване на акции Wall Street Zen.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР