Microsoft продължава да налага новата версия на операционната си система

...
Microsoft продължава да налага новата версия на операционната си система
Коментари Харесай

Има повече компютри с XP, отколкото с Windows 11

Microsoft продължава да постанова новата версия на операционната си система Windows, само че наподобява, че опитите на компанията по популяризирането на „11“ не са толкоз сполучливи, колкото беше нападателната акция, която беше извършена с „10“.

По данни на компанията за ръководство на IT активи Lansweeper, Windows 11 е конфигуриран на едвам 0.21% от персоналните компютри, без значение от това, че системата се предлага под формата на гратис обновяване за Windows 10. Lansweeper се базират за резултатите на своето проучване на наблюдението на повече от 10 милиона Windows устройства. Това отрежда на „11“ петото място на най-инсталираната Windows версия сега. Самият резултат от изследването не звучи извънредно, вземайки поради това, че Windows 11 преди по-малко от два месеца – на 05.12. Любопитен миг в отчета на Lansweeper се явява наблюдението за разпространяването на Windows XP. Класическата версия на операционната система на Microsoft не се поддържа от години, само че без значение от това, тя е конфигурирана на 3.62% от компютърните устройства, отразени в отчета.

И говорейки за към този момент неподдържани версии на Windows, то изследването на компанията показва, че един от всеки компютъра е с конфигурирана точно такава версия (9.93%). Освен XP, тук се включва и Windows 7. Поддръжката на първата беше спряна през 2014, а на втората – през предходната година, напомнят Techradar.

„Ситуацията показва важен риск във връзка с киберсигурността, защото Microsoft към този момент не предлага защитни актуализации за Windows Vista, 2000, XP и 7“, написа в резюмето към отчета основният маркетинг шеф на Lansweeper Роел Десньо. „Макар че множеството консуматори употребяват по-новите операционни системи, то обстоятелството, че имаме милиарди дейни консуматори на Windows по целия свят, значи, че имаме милиони, които са несигурни и открити за офанзива. Освен това се допуска, че по-голямата част от тези остарели системи се намират в границите на разнообразни предприятия, което значи, че освен персонални данни са изложени на риск в случая“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР