Microsoft представи Kosmos-1 – нов модел на изкуствен интелект, който

...
Microsoft представи Kosmos-1 – нов модел на изкуствен интелект, който
Коментари Харесай

Microsoft представи своя нов ИИ Kosmos-1, който може да решава IQ тестовете

Microsoft показа Kosmos-1 – нов модел на изкуствен интелект, който може да проучва изображения, да намира и разпознава текста върху тях, да взема решение разнородни пъзели, да минава образни IQ проби и да схваща команди на натурален език. Предполага се, че тази система може да комбинира разнообразни способи на въвеждане: текст, изображения, видео, тон и така нататък По този метод ще се сътвори „ общ изкуствен интелект “ (Artificial General Intelligence, AGI), който ще може да взема решение редица задания не по-зле от хората.

Този изкуствен интелект се назовава мултимодален (по-точно мултимодален огромен езиков модел или MLLM) и, както считат някои специалисти, той може да стане основата за основаването на „ общ изкуствен интелект “ – технология, която ще даде опция на изкуствения разсъдък да заменя хората в интелектуалните задания. По този метод тя би била една опция на чатботовете и огромните езикови модели (LLM), които в последно време станаха доста известни. Да отбележим, че OpenAI, която е един от основните сътрудници на Microsoft в региона на изкуствения разсъдък, към този момент съобщи, че има предпочитание да сътвори AGI и даже е създала ограничения за неговата сигурност.

Що се отнася до Космос-1, тази система наподобява е основана без OpenAI. Тя работи най-вече с текст и третира изображенията като поредност от специфични знаци.

Microsoft е обучила Kosmos-1, като е употребила данни от интернет – над  800 GB текст на британски език. Твърди се, че новата ИИ система реализира по-добри резултати от сегашните езикови модели

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР