Microsoft отново е най-скъпата компания в света, отнемайки короната от

...
Microsoft отново е най-скъпата компания в света, отнемайки короната от
Коментари Харесай

Microsoft взе короната на Apple като най-скъпата компания в света

Microsoft още веднъж е най-скъпата компания в света, отнемайки короната от Apple. В петък търговията с акциите и на двете компании приключи на зелено – производителят на операционната система Windows завоюва 1%, а на iPhone – 0.18%. Така пазарната капитализация на Microsoft надвиши 2.877 трлн. $, а на Apple – 2.875 трлн. $.

В предходните няколко сесии софтуерният колос от Редмънд успяваше за малко да вземе короната от своя съперник, само че в последна сметка сесиите завършваха със опазване на статуквото, което е такова от 2021 година

Притесненията по отношение на търсенето на смарт телефони тласнаха акциите на Apple с 3% надолу от началото на годината, откакто предходната година се усилиха с 48%. Microsoft е нагоре с към 3% досега, откакто скочи с 57% през 2023 година в рали, движено частично от водещата му роля в генеративния изкуствен интелект посредством инвестиция в OpenAI – основателят на ChatGPT.

Пазарната капитализация на Apple доближи своя връх от 3.081 трилиона $ на 14 декември, съгласно данни на LSEG.

Microsoft включи технологията на OpenAI в своя пакет от програмен продукт за продуктивност – ход, който оказа помощ на бизнеса ѝ с облачни калкулации да се възвърне през тримесечието юли – септември. Водещият му AI сътвори и опция да се оспори превъзходството на Гугъл в търсенето в мрежата.

Междувременно Apple се бори със слабото търсене, в това число за iPhone, нейният най-печеливш артикул. Търсенето в Китай, главен пазар, спадна поради проблемите на стопанската система на страната, а възраждащият се Huawei подкопава в допълнение пазарния ѝ дял.

Продажбите на слушалките за смесена действителност Vision Pro на Apple стартират на 2 февруари в Съединените щати, отбелязвайки най-голямото стартиране на артикул на Apple след iPhone през 2007 година Въпреки това UBS в отчет тази седмица пресметна, че продажбите на Vision Pro ще бъдат „ относително несъществени “ за акциите на Apple през 2024 година

Няколко пъти от 2018 година насам Microsoft за малко пое водачеството пред Apple като най-ценната компания, последно през 2021 година, когато опасенията по отношение на дефицита на веригата за доставки, свързани с пандемията от COVID-19, удариха производителя на iPhone.

И двете софтуерни акции наподобяват относително скъпи във връзка с цената по отношение на предстоящите им облаги, общ способ за оценяване на обществено записаните компании. Според данните на LSEG Apple се търгува при P/E от 28, много над междинното равнище от 19 през последните 10 години. Microsoft се търгува към 32 пъти P/E, много над междинната стойност за последното десетилетие от 24.

В последния си тримесечен доклад през ноември Apple предвижда продажби за празничното тримесечие, които не дават отговор на упованията на Уолстрийт. Те бяха ударени от слабото търсене на iPad и портативните устройства.

Анализаторите виждат приблизително приходите на Apple да се покачат с 0.7% до 117.9 милиарда $ за декемврийското тримесечие, съгласно LSEG. Това ще означи първото му нарастване на приходите на годишна база от четири тримесечия.

Анализаторите чакат, че Microsoft ще регистрира 16% нарастване на приходите до 61.1 милиарда $, подкрепени от продължаващия напредък на облачния бизнес.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР