Microsoft наеха Дейниъл Беърд за обжалването на решението на британската

...
Microsoft наеха Дейниъл Беърд за обжалването на решението на британската
Коментари Харесай

Microsoft нае именит адвокат, за да обжалва решението на CMA

Microsoft наеха Дейниъл Беърд за обжалването на решението на английската Агенция по конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority, CMA), предава The Telegraph. Беърд, част от юридическата адвокатска фирма Monkton Chambers е прочут със извоюваните си каузи при обжалване на решения на европейските институции за налагане на санкции на американските техногиганти, като в хода на тези каузи е икономисал милиарди на въпросните компании, привежда изданието. Така да вземем за пример той е прочут с сполучливото обжалване на наложена от Европейски Съюз санкция от €13 милиарда на Apple. През 2019 комисарят по конкуренцията на Съюза Маргрете Вестагер разгласи, че американската компания се е възползвала от противозаконна държавна помощ от Ирландия. Apple завоюваха обжалването, въпреки че Вестагер упорства решението за наложената санкция да бъде върнато в съда.

През 2022 Беърд сполучливо оспори наложена преди повече от 10 години от Европейската комисия санкция в размер от €1.1 милиарда милиарда, откакто беше открито, че компанията се е възползвала от преобладаващата си позиция на пазара. The Telegraph разяснява, че тази съответна победа се е разглеждала от мнозина като основен удар по упоритостите на Брюксел да наложи надзор над софтуерните колоси оттатък Океана. Беърд се е бил присъединил също по този начин в последния стадий на чуванията по разногласието сред CMA и Microsoft.

Решението на английския регулатор беше посрещнато извънредно сериозно, както от страна на Microsoft, по този начин и на Activision Blizzard, като последните оповестиха Обединеното кралство „ затворено за бизнес “. Президентът на Microsoft отиде и по-далеч, заплашвайки непряко Англия, че компанията може да премисли връзките си с Лондон. Изпълнителният шеф на Activision Blizzard съобщи увереността си, че договорката е добра за конкуренцията и на собствен ред заплаши Лондон с изявлението си, че компанията обмисля проектите си за напредък на територията на Англия.

Решението на CMA значи към този момент едно несъмнено нещо – договорката няма да бъде завършена по проект – на 18.07. Процесът по обжалване евентуално ще отнеме месеци, а настрана от това сливането сред двете компании се сблъска с проблем и в Щатите.

Сделката сред Microsoft и Activision Blizzard е най-голямата в света на видеоигрите в последните години и месеци наред се разглеждаше, като нещо, което е въпрос на време да се случи. Европа сигурно ще даде зелена светлина на сливането, само че най-големите гейм пазари в света – този на Обединеното кралство и в Съединени американски щати, се опълчват на нея. Предполагаше се, че в случай че CMA спре сливането, то ще е поради обичайния гейм пазар и това, че Microsoft може да се трансформира в най-голямата гейм компания в света и моноплист на пазара за обичайни занимания. Оказа се обаче, че решението на регулатора е предизвикано от боязън, че договорката ще направи Microsoft монополист в… клауд гейминга. Най-големите съперници до момента на сливането бяха Sony, като притежателите на PlayStation към този момент бяха лишени от каталога на Bethesda, id Software, Arkane и още няколко студиа след придобиването на Zenimax от страна на Microsoft. Вероятността те да бъдат лишени и от Call of Duty и Overwatch, без значение от регулаторните пречи, остава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР