Microsoft инвестира 50 млн. долара в съоръжение на компанията LanzaJet

...
Microsoft инвестира 50 млн. долара в съоръжение на компанията LanzaJet
Коментари Харесай

Microsoft дава 50 млн. долара за производство на реактивно гориво от етанол

Microsoft влага 50 млн. $ в оборудване на компанията LanzaJet в американския щат Джорджия, което ще създава реактивно гориво от етанол идната година, съобщи „ Ройтерс “.

Авиационната промишленост се смята за една от най-трудните за декарбонизиране. Възобновяемото авиационно гориво съставлява по-малко от 0,1% от настоящото световно търсене на реактивно гориво от към 330 млн. тона през 2019 година, заяви капиталовата банка Jefferies предходната година.

Правителства и вложители се пробват да усилят тласъците за произвеждане на реактивно гориво с по-ниски въглеродни излъчвания.

Базираната в Чикаго LanzaJet съобщи, че съвсем е приключила инженеринга на място в своята биорафинерия Freedom Pines Fuels с проекти да стартира да създава 10 млн. галона стабилно авиационно гориво (SAF) и възобновим дизел на годишна база през 2023 година.

Големи нефтени компании, самолетни компании и компании за търговия с нефт, в това число Suncor Energy Inc., British Airways и Shell също влагат средства в LanzaJet.

През 2021 година Белият дом съобщи, че желае да понижи излъчванията от въздухоплаване с 20% до 2030 година, защото самолетните компании са изправени пред напън от групи за отбрана на околната среда да понижат своя въглероден отпечатък.

Преди към две години Microsoft сътвори Фонда за нововъведения в климата, с цел да влага 1 милиарда $ през идващите 4 години за ускорение на развиването на технологии за елиминиране на въглерода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР