MiamiOpen, финалКарлос Алкарас – Каспър Рууд 7-5, 6-4На 18 години

...
MiamiOpen, финалКарлос Алкарас – Каспър Рууд 7-5, 6-4На 18 години
Коментари Харесай

Алкарас е най-младият шампион в историята на Miami Open


Miami Open, край
Карлос Алкарас – Каспър Рууд 7-5, 6-4


На 18 години и 11 месеца Карлос Алкарас влезе в историята като най-младият първенец на Miami Open. И Каспър Рууд не се оказа в положение да спре испанеца по пътя към пренаписването на историята на един от най-престижните шампионати в календара.

Суперталантът изигра един от най-слабите си сетове в шампионата, само че това не му попречи да обърне от 0-3 до 7-5, след което във втория сет не даде доста шансове на противника си в мача, който бе дебют на край на това равнище и за двамата.

С триумфа си Алкарас се трансформира в третия най-млад Мастърс първенец в историята след Майкъл Ченг и Рафаел Надал. Досегашният най-млад отличник в Маями бе 19-годишният Новак Джокович през 2007-а, когато Алкарас е бил на 3 години.

С купата Карлос реализира и нещо, което нито един испанец не бе реализирал, в това число и Рафа Надал, който има пет изгубени финала във Флорида.

Това е трета АТР купа за него след тази в Умаг през 2021-а и тази в Рио де Жанейро през февруари, когато се трансформира в най-младия АТР 500 първенец в историята на категорията. За Рууд това бе едвам трети изгубен от общо 10 финала.

Двамата бяха играли между тях на АТР 250 шампионата в Марбея през предходната година, когато тогава 133-ият в света испанец надви с 6-2, 6-4 над №26 Рууд. И двамата прогресираха извънредно доста от оня миг, а още началото на мача ни показва, че норвежецът ще даде доста по-сериозен отпор.

По сходство на полуфинала с Миомир Кецманович Алкарас още веднъж загуби първите три гейма в мача. Рууд на собствен ред стартира решително, а непредизвиканите неточности на противника му помогнаха. Късите също не работеха изключително дейно за испанеца, само че все пак последователно той започваше да наподобява все по-уверено на корта. От 1-4 суперталантът завоюва 6 от идващите 7 гейма, съумявайки да подлага сервиса на противника на непрекъснат напън с дълбоките си ретури.

С превъзходен форхенд уинър Алкарас стигна до брейкбол при 5-5, а неточност на норвежеца му разреши да постави завършек на гейма и да сервира за сета при 6-5. В този миг Рууд стигна до опция за рибрейк, само че мощният сервис на младока обезврежда опцията и по този начин той стигна до сета задатък.

Втората част стартира с маратонски гейм на сервис на Рууд, при който третият брейкбол донесе скъп задатък за младежа. Алкарас към този момент бе в свои води и малко по-късно реализира още един пробив, сядайки на отмора при 3-0.

Мачът изглеждаше в ръцете на испанеца, само че скандинавецът нямаше никакво желание да развява бялото знаме. Много нападателен гейм на ретур докара до връщане на единия пробив при шестата опция.

Двамата взеха елементарно идващите си подавания, а късмет за Рууд имаше в осмия гейм. Тогава при 30-30 един мощен ретур кацна на сантиметри от линията. Геймът бе извоюван от Алкарас, който при 5-4 сервираше за спечелването на купата. Ако някой е очаквал да показва нерви, то нищо сходно нямаше – бърз гейм на 0 и купа за младежа.

По пътя към триумфа Алкарас загуби единствено един сет против Кецманович като в профил и трима тенисисти от топ 10 – Стефанос Циципас, Хуберт Хуркач и Рууд. Спечелените 1000 точки ще го изкачат до №11 в света. Единствено Рафа Надал пък е спечелил повече точки през 2022-а.

„ Искам да поздравя Карлос. Ти си толкоз добър състезател, а си толкоз млад. Ако продължаваш по този метод, ще си на това място още доста пъти. Освен това си доста добър човек. Искам да благодаря теб и твоя екип “, сподели на церемонията по награждаването Рууд.

С похвали отвърна и първенецът: „ Поздравявам Каспър. Игра необикновено. Поздравления и за твоя екип за цялата работа, която полагате. Сигурен съм, че ще постигнеш огромни неща и тази година, и за в бъдеще. Най-важното е, че си страховит човек. Продължавай да играеш по този начин, само че това е най-важното, да си добър човек. “

„ Искам да благодаря на моя екип, на моето семейство. Щастлив съм, че татко ми е до мен на този шампионат и че мога да преживея това с моето семейство, с Хуан-Карлос, който пристигна през вчерашния ден в тежък миг за него. Радвам се, че съумя да дойдеш. Чудесно е, че мога да споделя този миг с теб “, сподели още Алкарас, който незабавно след края на мача се насочи към треньора си, чийто татко умря преди няколко дни. Посвещението на камерата също бе отдадено на бащата на Фереро Едуардо.

„ Благодаря на всички, които ме поддържаха тук и в Испания. Джеймс (Блейк), благодаря за този шампионат. Удоволствие е да се играе в Маями. Със сигурност ще се върна идната година. “
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР