Miami Open, четвъртфиналПетра Квитова – Екатерина Алкесандрова6-4, 3-6, 6-3Петра Квитова

...
Miami Open, четвъртфиналПетра Квитова – Екатерина Алкесандрова6-4, 3-6, 6-3Петра Квитова
Коментари Харесай

Петра Квитова триумфира в трисетова битка с Александрова


Miami Open, четвъртфинал

Петра Квитова – Екатерина Алкесандрова 6-4, 3-6, 6-3

Петра Квитова стигна до полуфиналите на WTA 1000 шампионата в Маями за пръв път в кариерата си след триумф над международната №18 Екатерина Александрова. Чехкинята бе в сложна обстановка, откакто загуби втория сет и бе изправена пред брейкпойнт в третия, само че в последна сметка доста по-големият ѝ опит наклони везните в нейна изгода и тя се подреди измежду най-хубавите четири във Флорида в 13-ото си присъединяване в шампионата.

Опонентка на Квитова в идния полуфинал ще бъде Сорана Кърстя.

По отношение на сервиса двете съпернички бяха изцяло равностойни – те завоюваха по 61 точки в подаванията си, като Александрова пласира един ас повече (7-6), само че и направи 7 двойни неточности против 6 за Квитова. Чехкинята завоюва 75% от точките си на първи начален удар (44/59) и осъществя два от деветте си шанса за пробив (22%), до момента в който нейната съперничка оползотвори единствено един от своите шест брейкпойнта (17%)

Квитова имаше две благоприятни условия да пробие още в откриващия гейм, само че не се възползва от никоя от тях. Това обаче не разконцентрира чехкинята, която атакуваше доста точно и невъзмутимо от главната линия. Това ѝ оказа помощ да осъществя първия брейк в мача, който след това затвърди и усили задатъка си на 3-1.

Сетът изглеждаше решен, откакто четвъртата двойна неточност на Александрова от началото на мача даде на Квитова два следващи сетбола. Рускинята обаче отговори с два отлични форхенда и завоюва подаването си. Двукратната шампионка на Уимбълдън обаче продължи да владее самодейността и завърши сета с два следващи аса, спечелвайки идващото си подаване на нула и по този метод се наложи с 6-4.

Противно на развиването на играта до този миг, вторият сет стартира доста по-добре за Александрова. При 2-1 тя стигна до четири точки за пробив, само че Квитова съумя да откри излаз от сложната обстановка и да завоюва подаването си. Въпреки това рускинята продължи да играе доста нападателно, до момента в който качеството на първия сервис на нейната съперничка спадна доста. Това разреши на международната №18 да изиграе най-силния си интервал в мача и да натрупа удобен задатък от 5-2.

Квитова показва борбеност, като редуцира пасива си, след което избави първия от двата следващи сетбола, пред които бе изправена. Александрова обаче не разреши на чехкинята да върне пробива и се възползва от опцията да сервира за сета, надделявайки с 6-3.

След равностойното начало на заключителната част Александрова стигна до късмет за пробив при 3-3. Квитова обаче отговори с ас, а след това завоюва подаването си след ретур в навън на рускинята. В идващия гейм функциите се размениха и двукратната шампионка на Уимбълдън получи късмет за пробив след двойна неточност на Александрова. Той бе избавен от рускинята след добре построена офанзива, само че седмата ѝ двойна неточност в мача даде нов брейкпойнт на Квитова. Този път международната №18 изпрати топката в навън при офанзива с бекхенд и чехкинята осъществя доста значим пробив за 5-3.

Сервисът на Квитова ѝ донесе няколко лесни точки, благодарение на които тя стигна до два следващи мачбола. При първия чехкинята позволи двойна неточност, само че по-късно Александрова изпрати бекхенд в мрежата и по този метод някогашната №2 победи с 6-4, 3-6, 6-3 след 2 часа и 11 минути на корта.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Café: изкуствен интелект и Григор Димитров
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР