Мейн дисквалифицира Доналд Тръмп от щатския вот на първичните президентски

...
Мейн дисквалифицира Доналд Тръмп от щатския вот на първичните президентски
Коментари Харесай

След Колорадо, втори щат забрани на Тръмп да се яви на президентските избори

Мейн дисквалифицира Доналд Тръмп от щатския избор на първичните президентски избори в Съединени американски щати следващата година, като стана вторият щат, който забрани на някогашния президент да взе участие в конкуренцията.

Държавният секретар на щата Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е главен кандидат за президентската номинация на републиканците, е подбудил към въстание, разпространявайки погрешни изказвания за изборите през 2020 година

Бившият президент е упрекнат и в това, че е призовал поддръжниците си да тръгнат на шествие към Капитолия, с цел да попречат на законодателите да удостоверят успеха на Байдън.

" Конституцията на Съединени американски щати не толерира посягане върху основите на нашето държавно управление ", написа в документа от 34 страници, представен от организация " Ройтерс ".

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус отсрочи влизането му в действие, до момента в който съдът се произнесе по въпроса.

Преди дни Доналд Тръмп беше лишен и от правото да се яви на първичните избори в Колорадо, като стана първият претендент за президент, приет отсъдебна инстанция за недееспособен за най-високата политическа позиция в Съединени американски щати.

Решенията и на двата щата се базират на рядко употребена наредба в 14-та корекция на американската Конституция, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протест или въстание ", да заемат каквато и да е обществена служба, цивилна или военна, на федерално или щатско равнище.

Спорният въпрос беше дали възбраната за " въстаниците " се отнася за президентската институция или не, защото тя не е категорично посочена в този парламентарен текст, а формулировката му приказва за длъжности " под " ръководството на Съединени американски щати и щатските управляващи. В случая - висшите съдии в щата одобряват, че е ясно по дифолт, че не може извършители на законова клетва да бъдат президенти.

Тръмп даде обещание да апелира решението на Колорадо пред Върховния съд и разкритикува оспорването на бюлетините като " недемократично ".

Подобни опити за дисквалификация на Тръмп в други щати бяха отхвърлени. В сряда висшият съд в Мичиган, щат с решаващо значение за борбата на парламентарните избори, отхвърли да прегледа дело, целящо дисквалифицирането на Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата.
Адвокатите на Тръмп оспорват присъединяване му във въстание, като настояват, че забележките му към поддръжниците в деня на протеста против Капитолия през 2021 година са били предпазени от правото му на независимост на словото.

Историческите решения се отнасят единствено за първичните избори в Мейн и Колорадо през март, само че може да повлияят на статута на Тръмп за общите избори през ноември. Решението на щата Мейн евентуално ще ускори натиска върху Върховния съд на Съединени американски щати да позволи въпросите по отношение на правото на Тръмп да бъде избиран в цялата страна според конституционната наредба.

Консервативното болшинство от 6-3 членове на съда включва трима съдии, номинирани от Тръмп.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР