Методите, с които бензиностанциите удрят в кантара“ клиентите, са сюжет

...
Методите, с които бензиностанциите удрят в кантара“ клиентите, са сюжет
Коментари Харесай

Да излъжеш брояча на бeнзиностанцията е лесно: Може да направите така, че бензиноколонката да пуска повече гориво, отколкото отчита броячът

Методите, с които бензиностанциите „ удрят в кантара “ клиентите, са сюжет на безчет шофьорски клюки. Дали количеството гориво, налято в резервоара, подхожда на заплатеното, може да се откри единствено с високоточна инсталация. Едва ли обаче има водач, който да не се е усъмнявал в честността на търговците на горива, а с чувството, че го вършат на маймуна, идва и естественият блян за отплата.
Така се стига до основния въпрос може ли да бъде принудена бензиноколонката да пуска повече гориво, в сравнение с регистрира броячът. Според някои теории това е изцяло осъществимо, стига човек да знае по какъв начин да налива. Инстинктивната логичност незабавно насочва към наличието на маркуча, изключително в случай че е по-дълъг. След като приключат със зареждането, някои водачи скачат върху него с вярата да изцедят скъпи капки от револвера в резервоара. Излишно е да се загатва, че това не е никаква отплата, защото измамите се мерят в литри, а не в парфюмени образци.

Съществува обаче и различен прийом, който се опира на една техническа специфичност на бензиноколонките. Всяка от тях има брояч с друг вид структура. Общото сред всички тях е, че регистрират подаваното под налягане гориво с въртящо се колело.
Системата по предписание е проектирана за допустимо най-бързо зареждане. При натиснат до дъно „ спусък “ на револвера помпата безусловно впръсква горивото в гърлото на резервоара, с цел да не се бави идващият клиент.
Горивото обаче може да се налива и постепенно. Ако „ спусъкът “ на револвера се натиска едва-едва, бензинът или дизелът няма да се излива в резервоара с мощен поток, а като тънка струйка. Тъй като помпата на бензиноколонката работи под високо налягане, част от горивото се процежда около въртящото се колело на брояча.

Шофьори, които практикуват този способ, настояват, че в случай че го употребява вярно, всеки може да зарежда по към 300 мл гориво на всеки 10 литра повече от заплатеното. Това прави по към 2 литра бонус на контейнер от 60 литра.
Ето и един доста индикативен случай, по какъв начин бензиностанциите ни мамят:
Бензиностанциите всеобщо лъжат с количеството гориво, което сипват на клиентите си, сигнализираха гневни водачи. При зареждане им отмъквали не литър-два, а цели 10 литра бензин или нафта, които са на стойност към 25 лв..
Софиянецът Георги Терзиев води тежка борба за правдивост с бензиностанция от известна международна верига от години. Инженерът по обучение, извънредно раздразнителен на тематика права на потребителите, е притежател на сервиз.

За краденето на бензин посредством погрешно регистрирано гориво той научил инцидентно от собствен клиент, който се оплакал, че колата му харчи прекалено много. Терзиев направил проби, от които станало ясно, че повода не е в автомобила, а в колонката на бензиностанцията, откъдето индивидът най-често зарежда. Бензиностанцията е ОМВ „ Мусагеница “ на бул. „ Климен Охридски “ в София. Злополучната колонка пък е номер 6.
Инженерът подхванал същинско следствие. Пристигнал с лек автомобил Волво V40, 1,8 бензин, модел ’97. Терзиев изпаднал напряко в потрес, откакто колата му побрала рекордните 71 литра бензин А95. При състояние че заводските параметри на резервоара са 60 л. След като се противопоставил на регистрираното от колонката, чиновниците от бензиностанцията му предложили метрологичната инспекция с пример от 20 литра.

Пробата посочила съвсем безспорна акуратност. Това обаче не убедило Терзиев. При идването си на бензиностанцията той имал към литър бензин в резервоара. Като се вземе поради и горивото в тръбата сред капачката и самия контейнер, което е най-много 300-500 грама, излиза, че колата е можела да побере не повече от 65 литра. Къде са останалите 7 литра гориво, пита инженерът.
Същият опит се повтаря и на идната вечер, като преди този момент бензинът е източен до капка, а автомобилът се придвижва до бензиностанцията на газ. Отново има разминаване и липса на 6-7 литра. За по-сигурно няколко дни по-късно се организира отново същият опит и резултатите са сходни. След което Георги Терзиев подава публично недоволство и получава среща с Петър Величков – изпълнителен шеф на ОМВ България. Срещата обаче завършва без резултат – Величков не може да изясни ясно къде изчезват най-малко 5 литра на контейнер и завършва диалога.

Терзиев обаче не се отхвърля. Месец по-късно той взема решение да ревизира дали търговците не са се стреснали и поправили въпросната бензиноколонка. Отива с друга кола – Волво С60, в 1 ч. през нощта. Пълни отново догоре резервоара и този път „ съумява “ да събере 79,9 литра бензин А95 в 70-литровия контейнер. Два месеца по-късно още веднъж прави засичане и още веднъж заплаща на касата 7 литра допълнително от максимума на резервоара. Инженерът не се стопира. С документираните резултати от 5-те инспекции той подава тъжби до Държавната организация за метрологичен и механически контрол и до Агенцията за отбрана на потребителите, на които към момента няма отговор.
Експерти са безапелационни, че става въпрос за машинация. Като инспекцията с пример от 20 литра показвала, че каквито и нередности да се получават, те са за по-голямо количество бензин, сипан в резервоара.
Възможно е да са инсталирани някакъв тип „ софтуерни помпички “ като тези, с които таксиджии „ помпат “ сметките.
Случаят на Терзиев не е единствен. Често има недоволства за разминаване в заплатените и заредените литри и в бензиностанции на други вериги. Най-чести пък са жалванията при зареждане с газ. При по-смели дейности от страна на търговците измамите могат да стигнат до десетки хиляди годишно, сочи простата аритметика.
Инфо: Блиц


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР