Методи Савов е един от първите българи, изкачили Еверест, участник

...
Методи Савов е един от първите българи, изкачили Еверест, участник
Коментари Харесай

Методи Савов: Въпреки жертвите, отново бих дал живота си за алпинизма

Методи Савов е един от първите българи, изкачили Еверест, участник в експедицията през 1984 г, в която умира Христо Проданов. Ръководител е на второто национално нанагорнище на върха през 2004 година В актива си има и няколко седемхилядника, както и няколко върха. Докато е в казармата се среща с различен наш планинар - Иван Вълчев, с който изкачват Айгер (3970 м) и стават първите българи, покорили върха.
Методи взе участие в експедицията през 1981 година до хималайския 8-хилядник Лхотце. Достига до 8200 м, а Христо Проданов покорява върха (8516 м). Устремът на всички обаче е към най-високата точка - Еверест (8848 м). Подготовката за първата българска експезиция стартира незабавно след Лхотце.  Първоначалният проект за изкачването на Еверест е нарушен тотално от Христо Проданов, споделя Методи Савов:

Действителният началник на експедицията „ в сянка “ беше Христо Проданов. Никой не му опонираше. Но за какво се стигна до неговата крах? От една страна, той имаше накакви леки здравословни проблеми. От друга страна, той потегли доста рано - през април, а изкачванията нормално стартират от май. И просто беше доста изтощен на слизане от Еверест.

Методи Савов е бил оператор в Българската национална телевизия, както и шеф на спортна база „ Белмекен “. Автор на книгите “Айгер - една фантазия ” и на “Еверест - българският път ” в съавторство с Милан Огнянов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР