Методи Байкушев печели балотажа на местните избори в Благоевград при

...
Методи Байкушев печели балотажа на местните избори в Благоевград при
Коментари Харесай

Методи Байкушев печели в Благоевград при 100% паралелно преброяване на Галъп

Методи Байкушев печели балотажа на локалните избори в Благоевград при 100% редом броене на " Галъп Интернешънъл " . Според социологическата организация той има 6% повече гласове от досегашния кмет на града - Илко Стоянов .

На локалните избори през 2023 година Байкушев беше повдигнат от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ). Другият претендент, достигнал до балотажа, Илко Стоянов, е самостоятелен, само че е подсилен от ГЕРБ .

В неделя екзитполовете на социологическите организации предвиждаха доста дребна разлика сред резултатите на Байкушев и Стоянов - под 1%. Според екзитпола на " Маркет Линкс " Байкушев също е победител, само че единствено с 0,3% преднина.

Паралелното броене на " Галъп Интернешънъл " обаче демонстрира, че разликата е по-голяма и до момента в който Стоянов печели 45,6% , Байкушев е събрал 51,6% .

На втория тур на изборите жителите можеха да гласоподават както с хартиени бюлетини, по този начин и с машина. На първия тур това не беше допустимо поради решение на Централната изборна комисия (ЦИК) да анулира.

Причина за решението беше информация на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), в която се излагаха съмнения, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал изходния код на машина.

Гласуването единствено с хартиени бюлетини докара до огромен, а Върховният административен съд (ВАС).

Илко Стоянов на Благоевград на частичните избори през 2021 година като първия и към този момент единствен кмет на " ИТН " в регионален град.

До изборите се стигна, откакто определеният през 2019 година Румен Томов , подсилен от Българска социалистическа партия, беше отхвърлен. Тогава се оказа, че Томов се е забавил с излизането си от всички компании, в които взе участие, с което е нарушил закона. За това алармира някогашният кмет на града Атанас Камбитов от ГЕРБ .

Поради това локалната изборна комисия в профил Томов от поста му, а делото му мина всички инстанции и стигна до Върховен административен съд. През април 2021 година съдът удостовери, че Томов би трябвало да напусне поста си.

Методи Байкушев е работил като юрист и ръководещ съучастник в адвокатско сдружение. За малко преподава в Американския университет. Той е основател на гражданско съдружие " България без пушек “ и на гражданска самодейност " ЗаБлагоевград “ . До кандидатирането си за кмет той не е взел участие в политиката на страната.

През 2023 година област Благоевград има втората най-ниска междинна заплата в страната след Видин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР